Japan zabranio prodaju riže zbog radijacije

U uzorku bakalara je nađeno 47,3 bekerela cezijuma po kilogramu (EPA)

Japan je danas, prvi put, zabranio prodaju riže proizvedenog u području oštećene nuklearne elektrane Fukušima pošto je analiza uzoraka pokazala da je nivo radioaktivne kontaminacije iznad dozvoljene granice.

Vlasti prefekture Fukušima saopćile su da uzorci, prikupljeni u okolini elektrane, sadržali 630 bekerela cezijuma po kilogramu, što je iznad dozvoljene granice od 500 bekerela po kilogramu, prenio je AFP.

Glavni sekretar kabineta Osamu Fudžimura naredio je guverneru Fukušime Juheju Satu da zabrani pošiljke riže iz Onamija, oblasti u kojoj su sakupljeni ispitani uzorci, udaljene 57 kilometara od nuklearke, naveo je jedan zvaničnik japanskog Ministarstva poljoprivrede.

Mjera za 154 farme

“Zabrana će biti ukinuta tek kad bude potvrđena sigurnost riže u toj oblasti”, rekao je taj zvaničnik i dodao da se mjere odnose na 154 farme koje godišnje proizvode 192 tone ove žitarice, prenosi Tanjug.

To je prva zabrana prodaje riže u Japanu otkad je nuklearna elektrana Fukišima-Daiči oštećena u snažnom zemljotresu i cunamiju 11. marta, kada su radioaktivne materije, zbog kvara na sistemima hlađenja, dospjele u zrak, okean i lanac ishrane.

Prirodna katastrofa je odnijela 20.000 života, ali nije bilo direktnih žrtava među osobljem elektrane ni članovima ekipa koje su radile na saniranju nuklearke.

Upozorenje stručnjaka

Ekipa međunarodnih stručnjaka upozorila je početkom sedmice da će povišen nivo cezijuma u tlu “ozbiljno uticati” na proizvodnju hrane u oblasti Fukušima.

Organizacija za zaštitu prirodne sredine “Greenpeace” saopćila je danas da je otkrila tragove radijacije u ribi koja se prodaje na japanskim pijacama, mada je nivo zračenja ispod granice od 500 bekerela.

U uzorku bakalara je nađeno 47,3 bekerela cezijuma po kilogramu, a tragova radijacije, mada u manjoj mjeri, bilo je u u drugim vrstama ribe, uključujući tunu.

Izvor: Agencije