Oglasi

Japanci napravili zlatnu božićnu jelku

U Japanu je napravljena Disneyjeva božićna jelka od 40 kilograma čistog zlata, a cijena je 4,2 miliona dolara.

Za nešto manje od mjesec dana dolazi Božić, a s njim i vrijeme za kićenje jelke. Osim drvenih i plastičnih, u Japanu je moguće kupiti i zlatnu jelku. 

Da ovogodišnji Božić bude glamurozniji pobrinula se jedna prodavnica nakita u centru Tokija.

Disneyjeva božićna jelka ukras je napravljen od 40 kilograma čistog zlata. Stoga i ne čudi cijena od 4,2 miliona dolara.

Šef odjela za odnose s javnošću draguljarnice Tanaka Kikinzoku Tomoko Ishibashi je rekao: "Trenutna cijena zlata je 4,4 jena po gramu, tako da smo koristili čisto zlato. Ugledni tim zanatlija ručno je izradio svaki od Disneyjevih likova. Iako košta 350 miliona jena, mislimo da je to prilično povoljno."

Na tri pokretne platforme postavljeno je 50 pločica u oblicima popularnih Disneyjevih likova, poput Mickeyja Mousa i Pepeljuge.

Deset ljudi je dva mjeseca radilo na ukrasu visokom gotovo 2,5 metara. Svaki oblik ručno je izrezan i ispoliran.

Ovaj luksuz preskup je za većinu građana. No, radnju posjećuju kako bi razgledali i fotografirali impresivni zlatni ukras.

Simpatični likovi

"Veoma je živopisan. Zlato je lijepo. I likovi na njoj su simpatični. Zaista podsjeća na božićnu jelku", kazao je draguljar Takashi Miura.

Penzionerka Masunaga je rekla: "Samo sam željela baciti pogled prije odlaska kući. Volim zlato i Disneyja. Ovo je divno. Želim nešto takvo za sebe, ali je zaista preskupo."

Jelka je napravljena zajedno s japanskim Disneyjem, u čast 110. godišnjice postojanja poznate kompanije. Ovo je najskuplji predmet ikada u prodaji s Disneyejevom licencom.

U ponudi je i manja verzija ukrasa, visoka 25 centimetara, sa 20 srebrenih Disneyjevih likova, vrijedna 243.000 dolara. Veliki model još nema kupca, no mini verzija već ih je pronašla.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.