Japanci simuliraju nuklearnu nesreću

To će biti prvi eksperiment takve vrste u Japanu (AP)

Tim japanskih naučnika koji se bave atomskim istraživanjima najavili su u četvrtak da planiraju stvoriti kontroliranu nesreću nuklearnog reaktora, u želji da nauče kako se treba nositi s nuklearnim nesrećama poput one koja se dogodila u Fukushimi 2011. godine.

Japanci su najavili da će nesreća biti izazvana na svedenom modelu reaktora u istraživačkom centru Ibaraki, sjeverno od Tokija, prenijela je agencija AFP.

“Želimo detaljno proučiti kako se dešava topljenje reaktora i primijeniti ono što ćemo naučiti da bismo poboljšali način postupanja prilikom nesreća u budućnosti”, saopćila je Japanska agencija za atomsku energiju.

Prvi eksperiment

Agencija je istakla da će to biti prvi eksperiment te vrste u Japanu, ali da su slični ogledi već izvršeni u SAD-u i Francuskoj.

Japanska javnost postala je svjesna nuklearne opasnosti nakon zemljotresa 2011. godine, kada je cunami potopio postrojenje za hlađenje u nuklearnoj centrali u Fukushimi, zbog čega je došlo do havarije, a potom i do masovne evakuacije stanovništva.

U zemljotresu i cunamiju poginulo je oko 20.000 ljudi.

 Havarija u Fukushimi najteža je nuklearna nesreća u svijetu nakon Černobila 1986. godine, koja je uzrokovala veliko ispuštanje radioaktivnih čestica u zrak, vodu i tlo u okolici centrale, oko 220 kilometara sjeveroistočno od Tokija.

Blizu 100.000 ljudi moralo je napustiti domove zbog opasnosti po zdravlje.

Izvor: Agencije