Japanska privreda stagnira uprkos poticajima

Japanska privreda je stagnirala u drugom kvartalu tekuće godine. To je, nakon Kine, druga azijska velesila koja se suočava sa izazovnim ekonomskim periodom, uprkos snažnim Vladinim poticajima.

Treća svjetska ekonomija rasla je nula posto u odnosu na prethodni kvartal i iznevjerila očekivanja analitičara. U prvom kvartalu ove godine, privreda Japana porasla je 0,5 posto, a na godišnjem nivou čak 1,9 procenata, nakon pada u posljednja tri mjeseca 2015. godine.

Najvažniji razlog pada u drugom kvartalu bio je slab izvoz i pad poslovne potrošnje. Vlada ima još jedno opravdanje, objašnjavao je japanski ministar ekonomije Nobuteru Ishihara.

“Svi stalno pitaju za potrošnju, ali ovaj put smo imali izvanredan faktor. Zemljotres u Kumamotu dogodio se tokom praznika. Zbog toga su potrošači bili suzdržani, a turistička industrija, naročito u tom kraju, suočila se s problemima“, dodao je.

Loši pokazatelji uslijedili su u trenutku dok se japanski zvaničnici suočavaju s narastajućim pritiskom zbog slabih rezultata. Ekonomisti sve više ocjenjuju neuspješnim program privrednog oporavka premijera Sinzo Abea, nazvan “Abenomics”.

Nedavno objavljeni zvanični podaci, također, ne idu naruku Vladi. Inflacija je u junu pala četvrti mjesec zaredom, uprkos naporima koje Abeova administracija ulaže u “ratu” protiv deflacije, kako su ga nazvali.

Pad potražnje za japanskim proizvodima

Poslovno povjerenje palo je na nivo koji je posljednji put zabilježen kada je Abe došao na vlast krajem 2012. godine. Tada je obećavao rast ekonomije koja je godinama patila od pada cijena i niskog rasta.

Individualna potrošnja, koja čini blizu 60 posto japanskog bruto društvenog proizvoda, porasla je 0,2 posto od aprila do juna. U prethodnom kvartalu rasla je 0,7 posto.

Kapitalna potrošnja pala je 0,4 posto, nakon pada od 0,7 posto u prva četiri mjeseca.

I na kraju, potražnja za japanskim proizvodima pala je prvi put u 12 mjeseci i smanjila BDP za 0,3 procentna poena, signalizirajući ozbiljne probleme koje ova izvozno orijentisana ekonomija ima zbog slabog globalnog privrednog rasta.

Japanska vlada nedavno je objavila paket poticaja, vrijedan 247 milijardi eura, kako bi pokrenula privredni rast.

Na tom putu ispriječio se snažan rast jena, koji prijeti izvozu japanskih firmi i pogađa njihovu dobit. U posljednje vrijeme su mnogi privredni giganti iz te zemlje, poput Sonya i Toyote, prijavili pad profita u drugom kvartalu. Baš kao i Vlada.

Izvor: Al Jazeera