Japanska svemirska sonda sletjela na asteroid

Japanska svemirska sonda nazvana po jastrebu Hayabusa 2 sletjela je na asterorid udaljen više od 300 miliona km od Zemlje u misiji traženja tragova o porijeklu života, saopštila je u petak Japanska svemirska agencija.

Slijetanje svemirske letjelice na asteroid Ryugu promjera samo 900 metara uspjelo je nakon što je prvi pokušaj u oktobru odgođen jer je bilo teško odabrati mjesto za slijetanje na kamenooj površini asteroida.

Japanska agencija za svemirsko istraživanje (JAXA) rekla je u petak kako je Hayabusa 2 ispalio malene projektile u površinu Ryugua da bi prikupio djeliće za koje se naučnici nadaju da će ih svemirski brod donijeti nazad na Zemlju gdje će biti analizirani.

Teorije o nastanku života na Zemlji

Ovo je druga japanska svemirska letjelica koja je sletjela na neki asteroid nakon što je Hayabusa sletio na asteroid Itokawa u blizini Zemlje 2005. Bio je prvi koji je donio prašinu asteroida na Zemlju, mada ne onoliko koliko se očekivalo.

Vjeruje se da su se asteroidi formirali na početcima solarnog sustava i naučnici kažu kako Ryugu možda sadrži organsku tvar koja je mogla pridonijeti nastanku života na Zemlji. 

JAXA-in plan je da Hayabusa 2 poleti s Ryugua i ponovno sleti na njega do tri puta. Lansiran je u decembru 2014. i predviđeno je da se vrati na Zemlju krajem 2020.

Izvor: Agencije