Japanske yakuze dobile zvanični magazin

Poput direktora neke kompanije, glavni šef ističe da su nastupila teška vremena, jer je samo prošle godine organizacija izgubila 3.300 članova (AFP)

Da li možete zamisliti list Mafia Weekly ili Cosa Nostra Giornale? Premda djeluje šašavo, članovi najmoćnije japanske kriminalne organizacije – yakuze, dobili su svoje zvanično glasilo, s logom organizacije u obliku dijamanta odštampanim na naslovnici.

Kako prenose japanski mediji, prvi broj ovog magazina pod naslovom Yamaguchi-gumi Shinpo ili Gazeta klana Yamaguchi izašao je nedavno, mada se ne zna tačno kada, jer – kako se i moglo pretpostaviti – nije bilo reklamne kampanje.

Magazin se ne može naći na kioscima i ne postoji mogućnost pretplate. Ipak, blizu 28.000 članova dobilo je prvi broj, čiji uvodni članak potpisuje šef organizacije Kenichi Shinoda, koji mlade generacije yakuza podsjeća da su tradicionalne vrijednosti, kao što su odanost i disciplina, decenijama činile snagu japanskog podzemlja.

Igre, haiku i ribolov

Poput direktora neke kompanije, glavni šef ističe da su nastupila teška vremena, jer je samo prošle godine organizacija izgubila blizu 3.300 članova i da se japanska mafija ne smije uljuljkati na lovorikama slave ukoliko želi unaprijediti poslove i uvećati profit.

Magazin, štampan na osam stranica, bavi se i nekim zabavnijim temama kao što su tradicionalna japanska haiku poezija i misaone igre na tabli poput igre go i japanskog šaha (Shogi). Tu je i neizostavna rubrika “People”, u kojoj su čitaoci mogli pročitati detalje sa nedavnih partija ribolova glavešina klana.

Kao i italijanska mafija ili kineske trijade, yakuze imaju širok dijapazon aktivnosti, od kocke preko prostitucije i reketiranja do šverca i preprodaje droge. Svoje poslove su vremenom proširili i na područje finansija i nekretnina.

Strožiji zakoni

Organizacije yakuza zvanično nisu zabranjene, a njihove aktivnosti su dugo bile tolerirane. Proteklih godina, međutim, došlo je do pooštravanja zakona protiv organiziranog kriminala i japansko podzemlje se sve češće nalazi na udaru policije.

“Svjesni su da im je danas teže poslovati zbog primjene strožijih zakona koji ih sprečavaju da otvore račun u banci ili da potpišu ugovore o kupoprodaji nekretnina”, kazao je jedan neimenovani policajac listu Mainichi Shinbun.

Od prije nekoliko godina broj yakuza se počeo smanjivati za blizu 7.000 godišnje. Prema zvaničnim podacima japanske policije, kriminalne strukture na arhipelagu još broje više od 63.000 ljudi.

Klan Yamaguchi, sa sjedištem u lučkom gradu Kobeu, trenutno je najveća organizacija yakuza i predstavlja skoro 40 posto japanskog organiziranog kriminala.

Izvor: Agencije