Japanski Brod mira stigao u Kotor

Japanski “Brod mira” sa blizu 900 putnika posjetio je crnogorsku luku Kotor na tromjesečnom putovanju oko svijeta. Organizator projekta je nevladina organizacija iz Japana koja promovira mirovno obrazovanje, sprečavanje konflikata i svijet bez nuklearnog oružja i energije.

Među učesnicima projekta su i ljudi koji su preživjeli Hiroshimu i Nagasaki prije 70 godina. Poručuju da se tako nešto više nikada ne smije dogoditi.

“Brod mira” u Kotor je doveo neobične putnike. Ljude, uglavnom iz Japana, koji su odlučili tri mjeseca putovati svijetom, učiti o drugim kulturama i propagirati mir.

“Nisam mnogo znala o Jordanu ili Dubrovniku ili Crnoj Gori. Učili smo o ratu koji se dešavao na ovim prostorima, ne tako davno. Ja sam imala samo šest godina kada je počeo. To što sam sada i vidjela neke od gradova natjeralo me je na razmišljanje”, govori putnica Mari Takahashi.

Yuki Mori kaže kako on i drugi putnici žele podijeliti svoju priču i čuti druge.

“Tek onda možemo stvoriti mir u našim srcima, povezati se i konačno stvoriti mir u svijetu”, dodaje.

Naredna stanica Španija

Međutim, nisu samo mladi ti koji žele promijeniti svijet. Mise Seiichiro (80) je hibakuša – japanski naziv za ljude koji su preživjeli eksplozije atomskih bombi u Hiroshimi i Nagasakiju. Radijacija je uništila njegovo zdravlje, i porodicu, i obilježila ga u društvu. Stoga je život posvetio obrazovanju drugih o opasnostima od nuklearnog oružja i energije.

“Postao sam hibakuša zbog bombe, ali sada imamo i one koji su obilježeni nuklearnom katastrofom u Fukushimi i pate od istih problema. Možete zaboraviti prošlost, ali je ne možete izbrisati – i zbog toga ću, uprkos mom lošem zdravlju, nastaviti svjedočiti o toj opasnosti”, kaže taj vremešni Japanac.

“Brod mira” krenuo je iz Japana u martu i do sada je obišao Singapur, Šri Lanku, Jordan i Grčku. Posjeta Crnoj Gori zanimljiva je sa historijskog aspekta, kažu organizatori.

“Početkom 20. vijeka, kada je Rusija bila u tradicionalnom ratu sa Japanom zbog teritorija krajnjeg istoka Rusije, i Crna Gora se kao prirodni saveznik priklonila Rusiji. I od tada je ta zemlja bila u ratu sa Japanom, uvjetno ratu, jer je mirovni ugovor potpisan tek 2006. godine, kada je Crna Gora dobila nezavisnost, a Japan je priznao. Tada je potpisan mirovni sporazum”, navodi Ivana Gajović iz Nansen dijalog centra.

Nevladina organizacija “Brod mira” osnovana je prije 30 godina, učestvuje u radu UN-a, a do sada su organizirali 83 putovanja sa više od 40.000 učesnika. Nakon Crne Gore, slijedeća stanica tog broda je Španija, javlja novinarka Al Jazeere Milica Marinović iz Kotora.

Izvor: Al Jazeera