Japanski car žali zbog stradanja u ratu

Japanski car Akihito izrazio je danas “duboko žaljenje” zbog djelovanja svoje države u Drugom svjetskom ratu.

“Sjećajući se naše prošlosti i imajući na umu osjećanja dubokog žaljenja u vezi prošlog rata, iskreno se nadam da razaranja nikada neće biti ponovljena”, rekao je Akihito u obraćanju povodom 70. godišnjice predaje Japana.

Japanski mediji su istakli da je ovo prvi put da je car upotrijebio riječi “duboko žaljenje” u odnosu na rat, u svom govoru povodom godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

Akihito je, također, naglasio da mir i prosperitet Japana zavise od “neumornog nastojanja ljudi i njihove iskrene želje za mir”.

Premijer Shinzo Abe, koji je, također, govorio na memorijalnoj službi u dvorani Budokan u Tokiju, izbjegao je bilo kakvo spominjanje štete koju je agresija Japana izazvala, treću godinu od kako je preuzeo dužnost premijera u decembru 2012, prenio je Tanjug agenciju AP.

Zahvalnost za žrtvu

Umjesto toga, obraćajući se dušama nastradalih, Abe im je zahvalio za žrtvu na kojoj su, kako je istakao, izgrađeni mir i prosperitet Japana.

Abe je, međutim, obećao da će se Japan “suočiti sa prošlošću”, uz poruku da se “nikad ne ponovi nesreća rata”.

Japanski premijer se prije ceremonije u Budokanu pomolio i položio vijenac na groblje neimenovanih palih vojnika.

Ta ceremonija počela je minutom šutnje u podne u znak sjećanja na radio objavu cara Hirohita, oca cara Akihita, o predaji Japana 15. augusta 1945. godine. 

Priznanje štete

U saopćenju dan ranije, Abe je priznao štetu i patnje nevinih žrtava u Drugom svjetskom ratu, ali se nije izvinio žrtvama japanske agresije, što je naišlo na kritike Kine i Južne Koreje.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye izrazila je svoje razočarenje što se Abe nije izvinio za bol koju su žrtve zlostavljanja doživjele tokom Drugog svjetskog rata.

“Japan bi se trebao izviniti zbog onoga što su učinili za vrijeme Drugog svjetskog rata i prihvatiti odgovornost za učinjeno”, kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Hua Chunying

Japanski premijer nije posjetio kontroverzni hram Jasukuni u Tokiju, ali su to učinila dvojica njegovih ministara, kao i grupa od 60 poslanika što je, također, izazvalo osude susjeda.

Hram Jasukuni za Seul i Peking predstavlja simbol zločina koje su japanske trupe počinile tokom kolonizacije Korejskog poluotoka (1910-1945) i djelimične okupacije Kine (1910-1945).

Izvor: Agencije