JAR: Cijena struje ugrožava investicije

Južnoafričke elektrane su zastarjele i više se ne mogu nositi s potražnjom. Nova je sagrađena, ali proći će neko vrijeme prije nego što bude pokrenuta. Eskom, državna energetska kompanija, upozorila je stanovništvo i industriju da će se morati navikunuti na česte nestanke struje.

”Svi smo zabrinuti. Dali smo im riječ da ćemo raditi na obnavljanju stabilnosti elektroenergetskog sistema, ali bojim se da će to biti dugotrajan i mukotrpan proces”, kaže Khulu Phasiwe, glasnogovornik Eskoma.

Glasnogovornica Privredne komore Južne Afrike Peggie Drodskie kaže da bilo kakvi prekidi napajanja električnom energijom nisu dobri za strana ulaganja.

”Zabrinuti smo da bi to moglo imati utjecaja na međunarodne investicije. Ako investirate, morate imati sigurnost u snabdijevanju energijom. To treba biti po prihvatljivoj cijeni. U suprotnom – neće biti ulaganja”, rekla je glasnogovornica.

U aprilu rast 13 posto

Ova prihvatljiva cijena porast će u aprilu za 13 posto. Eskom je opravdao povećanje cijena, rekavši da još ima najjeftiniju struju. Međutim, za vlasnike nekih južnoafričkih energetskih industrija, poput rudnika i fabrika, jeftina struja je iskoristiva samo ako je ima.

Eskom tvrdi da ih je upozorio i zamolio da smanje svoje potrebe za električnom energijom. Kompanija BMW poslušala je savjet Eskoma – u proteklih pet godina u svojim proizvodnim pogonima smanjila je potrošnju energije za 28 posto. Sasol, firma koja pretvara ulje u naftu, učinila je i više.

”Instalirali smo dovoljno opreme za proizvodnju do 70 posto naših potreba, u vidu različite opreme iz parnih stanica, od plinskih turbina do plinskih elektrana”, kaže Alex Anderson iz Sasola.

No, tražiti da industrija osigura vlastitu električnu energiju potencijalno šteti ugledu Južne Afrike, kao jedne od ekonomski najstabilnijih i najnaprednijih afričkih država.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera