Jarni: Sjećanja na Englesku 1996. još su svježa

Mnogi su mislili kako možemo doći do značajnijeg rezultata, tako je i krenulo u skupini, no desila se ta nesretna Njemačka (Arhiva)

Piše: Ibrahim Sofić

Hrvatska nogometna reprezentacija prije 20 godina debitovala je na velikoj sceni. To je bilo na Europskom prvenstvo 1996. godine kada se nalazila u grupi sa Portugalom, Danskom, Turskom, a na klupi je bio selektor Miroslav Ćiro Blažević.

Jedan od nogometaša koji su tada igrali za „Vatrene“ je Robert Jarni, tadašnji igrač Real Betisa, te član čuvene omladinske reprezentacije Jugoslavije (do 20 godina) koja je osvojila titulu svjetskih prvaka u Čileu 1987. godine.

Svježe uspomene

U razgovoru za Al Jazeeru prisjetio se nekih trenutaka sa Europskog prvenstva u Engleskoj 1996., te kratko prokomentirao predstojeće u Francuskoj.

„Bilo je to prije 20 godina, ali su uspomene još svježe. Bili smo tada mladi, ambiciozni, željni dokazivanja. Mnogi su mislili kako možemo doći do značajnijeg rezultata, tako je i krenulo u skupini, no desila se ta nesretna Njemačka“, kaže Jarni.

Jarni i njegovi saigrači su u prvom duelu savladali Tursku sa 1:0 pogotkom Gorana Vlaovića, potom je uslijedio trijumf nad Danskom od 3:0 i na kraju su „Vatreni“, sa kombiniranim sastavom, pretrpjeli poraz od Portugala (0:3).

U četvrtfinalu su Hrvati za rivala imali Njemačku. Duel se igrao na Old Traffordu u Manchesteru, „Elf“ je poveo iz penala preko Klinsmanna (20. minuta), Davor Šuker je poravnao u 51. minuti, da bi konačnih 2:1 postavio Sammer u 59. minuti. Tri minute ranije je crveni karton dobio Igor Štimac, a Jarni je odigrao cijeli meč.

„Nažalost, tada nismo imali sreće, a da smo imali kvalitete pokazalo se dvije godine kasnije“, navodi sugovornik Al Jazeere, a dvije godine kasnije je hrvatska nogometna reprezentacija osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu – upravo u Francuskoj.

Španci u padu

Dvadeset godina kasnije, Hrvatska će na EURO-u u Francuskoj, u grupnoj fazi, podijeliti megdan sa nekim starim znancima poput Turske, Španije, te Češke. Na upit oko poređenja sadašnje i reprezentacije Hrvatske, kaže kako nije ljubitelj poređenja, te da je velika razlika među generacijama, ali da i danas, kao i u Engleskoj, „Vatreni“ imaju veoma kvalitetan sastav.

Jarni nije želio ni prognozirati ko su favoriti turnira u Francuskoj i smatra kako je dobro za Hrvatsku što ne otvara takmičenje protiv Španaca, aktuelnih prvaka Europe.

„Teško je prognozirati situaciju, no dobra strana je što je treća utakmica protiv Španjolske. Najviše će odlučivati prva utakmica, protiv Turske, kao i duel sa Česima. Hrvatska ima dobru momčad i u stanju je doći do dobrog rezultata. Generalno, nije zahvalno prognozirati i govoriti o favoritima, no nešto se dešava sa Španjolskom koja je u padu“, navodi Jarni.

Jarni je kao igrač (od 1986. do 2002.) igrao za brojne klubove. Počeo je u splitskom Hajduku, potom u Italiji (Bari, Torino, Juventus). Naredna adresa je španski Real Betis, potom engleski Coventry, a nakon toga se vratio u Španiju i branio boje madridskog Reala, Las Palmasa, da bi karijeru okončao u grčkom Panathinaikosu.

Kao trener vodio je splitski Hajduk, Istru, te FK Sarajevo.

Trenutno je bez angažmana, utakmice EURO-a kaže kako će pratiti kući, ali dodaje kako postoji mogućnost odlaska u Francusku na neku utakmicu.

Izvor: Al Jazeera