Jasenovac: Stiže vrhunac vodenog vala, strahuje se od pucanja nasipa

Poplava, Poplave, Jasenovac, Vojnici, Hrvatska vojska
U BiH nema informacija o ugroženim životima niti odsječenom stanovništvu (Al Jazeera)

Zbog prelijevanja savske vode preko državne ceste Sisak – Popovača, Hrvatske su ceste u dogovoru sa Stožerom zaštite i spašavanja Sisačko-moslavačke županije, donijele odluku o privremenom zatvaranja te prometnice za sav promet. 

Promet će biti obustavljen do utorka u 7 sati, što znači da će jedina prometna veza između posavskog i moslavačkog dijela županije biti potpuno prekinuta. Najbliži obilazni alternativni pravac je preko Ivanić Grada i Martinske Vesi. Ovisno o uvjetima koji će biti na trenu, Stožer će u utorak donijeti odluku o daljnjoj regulaciji prometa.

Do prelijevanja vode preko prometnice u šumi Brezovica, došlo je zbog sve veće količine savske vode koja se pušta u retenciju Lonjsko polje.

Dosad najviši, rekordni vodostaj rijeke Save kod Jasenovca je u 15 sati vodostaj bio 922 centimetra, što je 15 centimetara više od povijesnog rekorda iz 1970. i veliki je ispit za sve strukture obrane od poplava koje, zahvaljujući uzornoj suradnji, nadziru stanje i ono nije dramatično, iako je u nekim naseljima više kuća okruženo vodom, rečeno je u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, kojoj su nazočili i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković te ministar obrane Damir Krstičević..

Nakon što su sudionici sjednice obišli i Ušticu, mjesto gdje se nabujala Una ulijeva u Savu, premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo suradnjom svih službi na učvršćivanju i podizanju nasipa uz dvije rijeke.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izvijestio je nazočne o trenutnom stanju na terenu istaknuvši kako je situacija vrlo ozbiljna od jučer poslijepodne otkada je na snazi izvanredno stanje.

Naglasio je kako su pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskih voda cijelu noć obilazili nasipe koji su natopljeni vodom te kako postoji mogućnost da dođe do njihova puknuća.

Zbog toga su od ponedjeljka ujutro u obrani angažirani i ronioci, koji pri prodoru vode nasipe zaštićuju folijama.

Zbog porasta vodostaja, Sava se na putu prema retenciji Lonjsko polje počela prelijevati preko nekih prometnica, čiji su propusti preuski za svu vodu. Posebno je kritično na državnoj cesti Sisak – Popovača u šumi Brezovica i gdje se promet odvija naizmjenice jednom prometnom trakom.

Plenković: Stanje pod kontrolom

Iako su na najkritičnijim mjestima pripadnici Hrvatske vojske podigli zečje nasipe u dužini od oko 200 metara, voda se ipak zaobilazno izlijeva na cestu. Već je zabranjen promet teških vozila, a ako porast vodostaja nastavi, promet će potpuno biti obustavljen.

O angažmanu pripadnika Hrvatske vojske na terenu izvijestili su zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović i zapovjednik HKoV-a brigadni general Siniša Jurković istaknuvši: “Na terenu je trenutno angažirano 220 vojnika na dvije lokacije, na cesti Brezovica i kod Jasenovca na punjenju vreća pijeskom i izgradnji zečjih nasipa u naselju Uštica”.

General Jurković je također potvrdio kako se na terenu nalazi jedna amfibija, a u spremnosti je još jedna amfibija sa pet čamaca, kao i druga mehanizacija i tehnika te 300 vojnika s tendencijom porasta, ukoliko za to bude potrebe.

“Aktivnim angažnanom Hrvatskih voda, Civilne zaštite, Hrvatske vojske, policije Crvenoga križa i svih drugih, posebno lokalnih vlasti, stanje je pod kontrolom. Lonjsko polje služi kao svojevrsni rezervoar u koji je preusmjerava što veća količina vode i tako smanjuje pritisak na rijeku Savu. Ovo dokazuje da je sustav domovinske sigurnosti podignut na višu razinu te da zajednički angažman na lokalnoj razini i angažman Vlade nastoji maksimalno pomoći ljudima i smanjiti štete koje nastaju od posljedica visokih voda, nastalih zbog kiše i snijega”, rekao je Plenković.

Pri dolasku u Jasenovac ministar Krstičević je razgovarao s pripadnicima Hrvatske vojske i pritom je najavio punu logističku i drugu potporu.   

Trend rasta Save u ponedjeljak ujutro bio je jedan centimetar po satu. Vojska i civilna zaštita raspoređeni su po selima uz savski nasip na jasenovačkom području, u slučaju da zatreba evakuacija.

Hidrološka situacija i dalje je loša jer rastu i pritoke Save.

Traju intenzivne pripreme za vodeni val čiji se maksimum očekuje u utorak.

Porast vodostaja Save uzrokovan je i prihvaćanjem velikih količina vode nabujale Une. Na jasenovačkom području zbog rekordnog vodostaja od jučer su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Napuknuće ceste kod Jasenovca 

Stanje je posebno kritično u Trebežu, mjestu gdje je desetak obiteljskih kuća okruženo vodom, a hrana i druge namirnice mještanima se dostavljaju čamcima. Stanovnici tih kuća ne žele biti evakuirani, što snagama obrane od poplava otežava posao.

Mještanima, djelatnicima vodoprivrednih tvrtki, pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) iz Novske, vatrogascima i drugima, i nadalje pomaže blizu 150 pripadnika Hrvatske vojske, koji su angažirali i nužnu mehanizaciju, čamce i amfibiju, prenosi Hina.

Iz MORH-a navode da je trenutačno na području Jasenovca, u mjestu Uštica, angažirano 111 pripadnika Hrvatske vojske, kao pomoć civilnom stanovništvu u obrani od poplava.

U Uštici je pukla i stvorila problem za nasip koji će trebati zaštititi kako ne bi puknuo, prenose 24 sata.

Na sisačkom području Sava stagnira. Međutim, vodostaj Kupe na sisačkom području još je u laganom porastu, pa su u ugroženim pokusnim mjestima, Letovaniću, Starom Brodu i Žažini i nadalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

U obrani od poplava na području Letovanića, šume Brezovica i Jasenovca pomaže 191 pripadnik Hrvatske vojske s pet teretnih vozila i dva motorna čamca, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva obrane (MORH).

Na području Letovanića na izgradnji zečjih nasipa angažirano je 108 pripadnika Hrvatske vojske s tri teretno-terenska motorna vozila i dva motorna čamca, a na području šume Brezovica na cesti Sisak – Popovača 20 pripadnika s jednim teretnim motornim vozilom, gdje se očekuje dolazak još 53 pripadnika Hrvatske vojske.

Također, na području Letovanića angažirano je 10 pripadnika HV-a s jednim teretnim motornim vozilom.

Odron dijela nasipa uz Moštanicu

U Kosinjskoj dolini u Lici poplavljeno je pedesetak kuća, ljudima pomažu pripadnici Civilne zaštite, a općinski  Stožer civilne zaštite temeljem jučer proglašenog izvanrednog stanja za šest naselja, uputio u ponedjeljak dopis Županijskom stožeru da izda nalog za angažiranje Hrvatske vojske na čišćenju šumskih cesta.

I u dijelovima BiH vodostaji rastu. Razina rijeke Save kod Gradiške na sjeveru Bosne i Hercegovine i dalje je u porastu, a crpke na obali neprestano rade zbog porasta razine podzemnih voda.

Iz Civilne zaštite poručuju kako nema novopoplavljenih kuća te da se Sava nije izlila iz nebranjenog područja, osim na magistralni put Gradiška – Kozarska Dubica, koji je zatvoren za automobile.

Sava se izlila iz korita i na području Broda i Šamca, a probleme stvara i Una. Zbog njezinog izlijevanja promet je otežan ili obustavljen na manjim cestama na području općina Novi Grad i Kostajnica.

Uslijed obilnih padalina u posljednja 24 sata u sjevernim i zapadnim dijelovima Republike Srpske vodostaji rijeka su u porastu s tendencijom rasta, priopćeno je uz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS-a, prenosi Tanjug.

U Kozarskoj Dubici u Lošiku došlo je do odrona dijela nasipa uz rijeku Moštanicu na ušću u Unu. Zasjedao je Krizni stožer, proglašena je izvanredna situacija, a sve raspoložive ekipe rade na sanaciji klizišta.

Nadležne službe uspjele su privremeno sanirati nasip ispod kojeg je voda prodrla u branjeno područje.

U nebranjenom dijelu općine više tisuća hektara oranica je pod vodom, kao i neka domaćinstva u Gaju, Bajincima i Kobašima.

Izvanredne mjere u Odžačkoj Posavini

Agencija za vodno područje Jadranskog mora donijela je odluku o proglašenju početka redovnih mjera obrane od poplava na poplavnom području rijeke TMT (Tihaljina-Mlade-Trebižat) i rijeke Vrioštice (općina Ljubuški), a u skladu sa Federalnim operativnim planom obrane od poplava.

Zbog dostignutih razina vodostaja na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac na poplavnom području Odžačke Posavine na snazi su mjere izvanredne obrane od poplava, dok se u Srednjoj Posavini provode mjere redovne obrane od poplava, priopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite, prenosi Fena.

Shodno prognoziranim hidrometeorološkim prilikama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, očekuje se dodatno povećanje vodostaja na ovom dijelu toka Save.

Zbog prestanka padalina u nedjelju tijekom dana vodostaji rijeka i rječica sliva rijeke Une na području ovog Kantona u blagom su opadanju ili stagnaciji. Slaba kiša i snijeg u drugom dijelu dana nisu uzrokovali povećanje vodostaja.

Pored izlijevanja vodotoka probleme i dalje stvaraju oborinske i podzemne vode koje ne mogu primiti neočišćeni ili uski odvodni kanali, a koje plave poljoprivredne površine, dvorišta i objekte.

Nastavlja se normalizacija stanja u gradovima i općinama u kojima je došlo do izlijevanja vodotoka.

Izvor: Al Jazeera i agencije