Jasikevičijus zvanično legenda Eurolige

Jaskivečijus je četiri puta osvajao Euroligu (Getty Images)

Nekadašnji košarkaški reprezentativac Litvanije Šarunas Jaskivečijus biće proglašen za legendu Eurolige, navodi se na zvaničnoj internetskoj stranici ovog takmičenja.

Jasikevičijus bi ovu nagradu trebalo da primi u četvrtak u Kaunusu uoči utakmice Top 16 faze između Žalgirisa i Reala, prenosi Tanjug.

Litvanac je četiri puta osvajao Euroligu – 2003. sa Barcelonom, 2004. i 2005. sa Maccabijem i 2009. godine sa Panathinaikosom i jedini je košarkaš kojem je to pošlo za rukom sa tri različita tima.

On je dva puta je proglašavan najboljim igračem Evrope (2004., 2005.), a ima i titule prvaka Grčke, Turske, Litvanije, Španije i Izraela.

Reprezentativne medalje

Sa reprezentacijom Litvanije osvojio je tri medalje – bronzu na Olimpijskim igrama u Sydneyu (2000), kao i zlato i bronzu na Evropskim prvenstvima u Švedskoj (2003) i Španiji (2007).

Tokom bogate karijere igrao je za Lietuvos Ritas, ljubljansku Olimpiju, Barcelonu, Panathinaikos, Maccabi, Fenerbahce, a oprobao se i u NBA ligi u Indiani Pacersima i Golden State Warriorsima.

Prošlog ljeta završio je igračku karijeru i sada radi kao pomoćni trener u Žalgirisu.

Izvor: Al Jazeera