Javier Zanetti se oprostio od Intera

Zanetti je za reprezentaciju Argentine nastupio 145 puta i postigao pet golova (EPA)

Nakon što je 19 godina nosio dres Intera i odigrao nevjerovatnih 846 utakmica u dresu “Nerazzurra”, legendarni argentinski nogometaš Javier Zanetti (40) u subotu navečer se oprostio od “San Sira”.

U posljednjem domaćem nastupu Intera ove sezone, Zanetti je u pobjedi protiv Lazia (4:1) odigrao nešto više od pola sata, uz ovacije “San Sira”.

“Obožavam vas. Hvala vam svima na prekrasnim godinama koje smo proveli zajedno. Volim vas sve”, rekao je emotivni Zanetti nakon utakmice.

Legendarni “Il Capitano” je kasnije priznao kako je jedva uspio zadržati suze.

“Bilo je potrebno mnogo truda kako bih zadržao suze, ali plakao sam u sebi. Pred očima su mi prolazile slike fantastičnih godina koje sam proveo ovdje. Ponosan sam što sam nosio ovaj dres, ljubav između mene i Intera trajat će zauvijek”, kazao je.

‘Vrijeme je za kraj’

Argentinac je u Inter stigao davne 1995. godine iz Banfielda. Na kraju ove sezone završava igračku karijeru, ali će ostati u klubu kao sportski direktor.

“Nije bilo lako donijeti ovu odluku, ali mislim da sam dao sve što sam imao. I dalje se osjećam dobro, fizički i psihički, no vrijeme je za kraj”, poručio je 40-godišnji nogometaš.

Zanetti je u dresu Intera odigrao 857 utakmica, pri čemu 614 u Serie A.

Osvojio je pet italijanskih prvenstava (“scudetto”), Ligu prvaka, četiri nacionalna Kupa, četiri italijanska Superkupa, nekadašnji Kup UEFA (Danas Evropski kup) te klupsko Svjetsko prvenstvo.

Za reprezentaciju Argentine nastupio je 145 puta i postigao pet golova.

Izvor: Agencije