Javna preduzeća ‘crna rupa’ privrede Srbije

Srbiji je potrebno smanjenje penzija i plata u javnom sektoru od 15 posto, poručuju iz Fiskalnog savjeta Srbije. To bi dovelo do uštede 800 miliona eura. Javna preduzeća, kako kažu, i dalje su rak-rana privrede u Srbiji. Vlada još nije imenovala nove direktore javnih preduzeća, koje je smijenila početkom sedmice.

Za samo pet godina javni dug Srbije porastao je za 12 milijardi eura. Zbog toga, Fiskalni savjet predlaže smanjenje plata i penzija za 15 posto. Upozorava da su javna preduzeća najveći gubitaši u privredi, koji je zadužuju za milijardu eura godišnje.

“Ako se taj problem ne reši, neće nam pomoći nikakve druge uštede na strani tekućih rashoda, kao što su plate i penzije. Prema tome, u fokusu su. Mi smatramo da ozdravljenja javnih finasija treba da budu javna preduzeća”, izjavio je Pavle Petrović, predsjednik Fiskalnog savjeta Srbije.

Dugovi se gomilaju

U Srbiji ima 727 javnih preduzeća, a čak ih 510 posluje s gubitkom. Prošle godine on je iznosio blizu 443 miliona eura, što je dvostruko više od ukupnog gubitka privrede u Srbiji, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Jedan od najvećih gubitaša su Željeznice Srbije. Samo prošle godine dug tog javnog preduzeća, koji je pao na teret građana, iznosio je 146 milona eura. Prema navodima beogradskih medija, na čelo Željeznica mogao bi doći biznismen Milan Beko, koji tvrdi da mu je to već ponuđeno.

“Nisam mogao da odbijem ponudu premijera Aleksandra Vučića. Kao neko ko je toliko ukazivao na probleme u kojima se nalazi srpsko društvo i ekonomija, bio bih krajnje nepošten prema sebi kada bih ovakvu ponudu odbio”, rekao je.

Beko je javnosti poznat kao ministar za vlasničku transformaciju u Vladi Mirka Marjanovića 1997. godine. Prošle godine odgovarao je na pitanja policijskih inspektora u vezi sa privatizacijom Luke Beograd, čijih je 93 posto akcija kupio 2005. godine. Ta privatizacija je jedan od 24 slučaja spornih privatizacija na koje su ukazali Savjet za borbu protiv korupcije i Evropska unija.

Prošlog ponedjeljka Vlada je razriješila direktore sedam javnih preduzeća, među kojima i direktora Željeznica Srbije, Aerodroma „Nikola Tesla“, Lutrije Srbije… Potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da o Beku još nije bilo govora.

‘Očajnički potez Vlade’

“Kao predsednik Kadrovske komisije, nisam dobila nikakav predlog niti o Beku, niti o bilo kom drugom čoveku koji treba da vodi Železnice i bilo koje drugo javno preduzeće, niti je postojao takav predlog, niti se o tome razgovaralo na Vladi, tako da ne mogu ništa dalje da komentarišem”, kazala je.

Ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević smatra da bi izbor Beka na čelo Željeznica Srbije bio očajnički potez Vlade.

“Ako je obrazloženje bilo da se ovi smenjuju da bi se uvela profesionalna uprava, onda za to treba nekakvo vreme, konkurs… ljudi konkurišu, treba da se odabere najbolji kandidat… Ovo je čista lakrdija, znači da se maltene dva-tri dana pošto su ovi smenjeni postavljaju novi”, rekao je.

Iz Fiskalnog savjeta stiže još jedno upozorenje: Javni dug Srbije trenutno iznosi 21,2 milijarde eura, odnosno 66 posto bruto društvenog proizvoda. Do kraja godine mogao bi dostići 73 posto, što je, kako ocjenjuju u Fiskalnom savjetu, veoma zabrinjavajući nivo.

Izvor: Al Jazeera