Javna preduzeća Smederevske Palanke u blokadi

Fiskalni savjet je upozorio da sve veći broj opština u Srbiji zbog lošeg zakona klizi u nesolventnost. Opštine, prema njihovoj ocjeni, nerealno projektuju budžete, a rashode ne usklađuju sa raspoloživim sredstvima. Takav primjer je, kažu, Smederevska Palanka, gdje radnici lokalnog vodovoda štrajkuju zbog neisplaćenih plata, a ništa bolja situacija nije ni u ostalim javnim preduzećima u tom gradu.

Mirno i bez transparenata, sa zahtjevima na papiru krenuli su ka zgradi opštine. Radnici JKP Vodovod iz Smederevske Palanke već dvije godine ne primaju platu. Sve što traže su zarade i uspostavljanje reda u preduzeću.

„Nismo mi tražili kule i gradove. Mi nemamo za hranu i lekove, nekoliko radnika je umrlo zbog nedostatka mogućnosti da se leči“, rekao je radnik Jovan Martić.

„Mi ne možemo da kupimo ni gorivo, ni materijal, karte su ljudima neplaćene, zdravstvene knjižice neoverene, nemamo osiguranje radnika na terenu, tako da ova situacija je katastrofalna“, kazao je Aleksandar Bošnjaković ,predsjednik štrajkačkog odbora Vodovoda.

Zbog duga od četiri miliona eura, račun Vodovoda je već dvije godine u blokadi, a radnici dobijaju samo novčanu pomoć od sindikata i opštine.

„Probleme u gradskom vodovodu osećaju i građani Smederevske Palanke. Godinama već trpe restrikcije vode. Tek nedavno su ukinute dnevne restrikcije, ali do kada će trajati noćne, ne zna se“, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

„Nemoguće je naviknuti se da živiš bez vode, jer to je jedna od osnovnih stvari koje čovek treba da ima u 21. veku“, kazala je Svetlana, stanovnica Smederevske Palanke

Ali, nije samo Vodovod u blokadi. Isto je i sa školama. Od 19 javnih preduzeća i ustanova, čak 18 je sa blokiranim računima.

Opština u najtežoj situaciji

Jedino finansijski stabilno preduzeće u Smederevskoj Palanci je JKP Opštinska groblja. Računi su blokirani i opštini, čiji je dug veći od 18 miliona eura, što je trostruko više od njihovog godišnjeg budžeta.

„Opština je možda u najtežoj situaciji od osnivanja. Čak i transferi iz Republike su određeni datumima u toku meseca i mi tim danima samo možemo da primimo neka sredstva iz Republike, a da ona ne odu na blokadu“, navodi Petar Milić, predsjednik Opštine Smederevska Palanka.

Predsjednik opštine, koji je na to mjesto prije dva mjeseca došao iz redova vladajućih naprednjaka, tvrdi da je sva odgovornost na bivšem rukovodstvu, Demokratskoj stranci, koja je opštinu vodila od 2012. Demokrate, međutim, tvrde da se dugovi vuku još od 1996. godine.

„Nije moglo da bude rešeno, mi smo jedva dobili reprogram za struju u opštini. Opština je šest meseci bila bez struje, jedina opština koja nije dobila reprogram smo bili mi, verovatno zbog političke pripadnosti. Tako da je pre svega na Vladi Srbije, koju vidimo da sada kada su njihovi puleni na vlasti, ništa ne čini da reši nagomilane dugove od pre 20 godina“, rekao je Radoslav Milojčić Kena (DS).

U narednim danima u opštini očekuju budžetsku inspekciju i državne revizore, koji će detaljno pregledati finansijsko stanje. Prema izvještaju Fiskalnog savjeta, Smederevska Palanka je najdrastičniji primjer, ali upozoravaju da se i mnoge druge lokalne samouprave sve više kreću ka neodrživoj fiskalnoj poziciji.

Izvor: Al Jazeera