Javni dug Crne Gore iznosi 65 posto BDP-a

Javni dug Crne Gore do kraja 2018. porast će na 70 posto BDP-a da bi se do 2020. spustio ispod 60 posto (EPA)

Javni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 2,76 milijardi evra ili 65,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva finansija.

Prema rečima generalnog direktora Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija Dragana Darmanovića, javni dug je sačinjavao državni, koji je iznosio 62 odsto BDP-a, i dug lokalne samouprave (3,1 odsto BDP-a).

“Neto javni dug na kraju prošle godine, uzimajući u obzir i depozite, iznosio je 63,45 odsto BDP-a”, rekao je Darmanović nakon sednice Vlade, na kojoj je usvojen izveštaj o javnom dugu Crne Gore zaključno sa 31. decembrom prošle godine.

Darmanović je naveo da je spoljni dug tokom prošle godine najviše porastao zbog povlačenja sredstava za kapitalne projekte u iznosu od približno 180 miliona evra, od čega je najviše za autoput po osnovu kineskog kredita.

“Vlada se zadužila i za finansiranje budžeta u iznosu od oko 190 miliona evra”, rekao je Darmanović.

On je saopštio da je unutrašnji dug porastao za oko 13 miliona evra, najviše zbog zaduženja za potrebe finansiranja budžeta.

Usvojena strategija upravljanja dugom

“Garancije su u prošloj godini iznosile 7,4 odsto BDP-a i one bilježe dalji pad u odnosu na raniji period, što je politika Vlade da smanjuje izdate garancije i rizik koji država ima po osnovu tih aranžmana”, objasnio je Darmanović.

On je rekao da je u prošloj godini realizovana otplata duga rezidentima i nerezidentima u iznosu 358 miliona evra i isplaćeno približno 15 miliona evra devizne štednje.

Darmanović je saopštio da je Vlada usvojila srednjoročnu Strategiju upravljanja javnim dugom u periodu od ove do 2020. godine.

“Prema projekcijama Ministarstva, dug će do kraja ove godine iznositi 70 odsto BDP-a da bi se do 2020. godine spustio na ispod 60 odsto i iznosio 59,3 odsto BDP-a. To je i cilj Vlade da u naredne tri godine snizi dug u okviru Mastrihtskih kriterijuma i da on iznosi ispod 60 odsto”, zaključio je Darmanović.

Izvor: Agencije