Oglasi

Javnost pita ko je Nikoliću poklonio auto

Eksperti za korupciju primanje poklona smatraju spornim, ukazujući na važnost dokazivanja porijekla imovine.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dobio je od nepoznatog darodavca na poklon automobil. Predsjednišvo se tim povodom ne oglašava, a eksperti za korupciju ovaj čin smatraju spornim, ukazujući na važnost dokazivanja porijekla imovine.

"Na službenom parkingu predsednika Srbije nema poklonjenog audija A6 iz 2003. godine. Nikolić je u najnovijem izveštaju o imovini, koji je Agenciji za borbu protiv korupcije predao 9. januara, naveo da poseduje i ovaj automobil", izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Ispunio zakonsku obavezu

To vozilo je, kako je obrazložio u imovinskoj karti, stekao ugovorom o poklonu. U Agenciji za borbu protiv korupcije kratko je rečeno da je predsjednik ispunio zakonsku obavezu, jer je prijavio uvećanje imovine.

Agencija će, između izvještaja ostalih funkcionera, iskontrolirati i da li je i po kojem osnovu Nikolić dobio taj poklon i da li ga je dobio u vezi s vršenjem javne funkcije, ili kao privatno lice.

U većini zemalja s razvijenom demokratijom pokloni u vrijednosti više od 50 eura moraju se vratiti, ili da se daju državi. Eksperti za korupciju kažu da ovo nije čista situacija, jer Nikolić nije privatno lice, već predsjednik Srbije.

"On nije ja ili vi - on je predsednik Srbije. Samim time, za njega važe drugačija pravila i standardi, za njega važi to da on može da primi poklon naravno, ali zbog čega je dobio, kako je dobio, jer to svako ko želi da utiče na političare može da kaže. Dobro, ja sam im poklonio kao privatno lice stan, poklonio sam letovanje na Baliju, ali to samim tim jasno govori da iza toga stoji nešto više", kaže Danilo Milić iz "Ulof Palme Centra".

Internetska stranica pištaljka.rs poziva predsjednika Srbije da kaže od koga je dobio automobil i zašto. Pozdravlja to što je poklon prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Nikolić je poklon morao ostaviti državi, kao što je to nedavno uradio i potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić.

Vučić poklonio džip

"S druge strane, imamo primer Vučića, koji je od šeika iz Abu Dabija dobio na poklon džip od milion evra, pa je odlučio da to da Ministarstvu odbrane, odnosno Vojsci Srbije (VS), dakle, da ne uzme on sam", govori Vladimir Radomirović iz portala pištaljka.rs.

Predsjednik Srbije se ovim povodom nije oglašavao, kao ni njegova press služba.

Prosječna cijena audija iz 2003. godine na tržištu polovnih vozila je 8.000 do 10.000 eura. Predsjednik Srbije je ranije prijavio da posjeduje i ladu nivu, staru 15 godina, koja je i sada u njegovom vlasništvu.

Državni funkcioneri imaju rok do ponoći da podnesu vanredne izvještaje o imovini i prihodima koji se odnose na promjene koje su nastale tokom 2012. godine. Promjene će Agencija objaviti 1. juna.

Izvor: Al Jazeera