Je li Alžir imun na ISIL

ISIL je preuzeo odgovornost za ubistvo policajca na istoku Alžira (Al Jazeera)

Piše: Abdul Hamid bin Mohammed

Nakon što je grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela na sebe odgovornost za ubistvo policajca u gradu Constantine na istoku Alžira, pojavila su se pitanja o stvarnom prisustvu ISIL-a u ovoj državi, iako je prošlo svega nekoliko mjeseci od kako je alžirska Vlada saopćila da je uništila pripadnike alžirske grupe Jund al-Khalifah lojalne ISIL-u.

Prva i posljednja operacija organizacije Jund al-Khilafah desila se u septembru 2014. godine, kada je preuzela odgovornost za otmicu i ubistvo francuskog državljanina Hervea Gourdela u planinskoj regiji Tikjda na jugu Alžira.

Incident koji se dogodio u Constantineu ponovo je probudio strahove, uprkos tome što vojska progoni pripadnike oružane grupe i radi na sužavanju teritorija na kojima djeluju. Iako alžirske vlasti nisu optužile nijednu stranu da stoji iza atentata, ovakva situacija podsjetila je na dešavanja tokom devedestih godina, kada su naoružane grupe vršile pojedinačne atentate na policijske službenike, političare i novinare.

Abdel Karim Kadurli, profesor sigurnosne politike na Univerzitetu Oran, pretpostavlja da postoji povezanost između izvršitelja ove akcije i posrednika ili ličnosti iz grupe ISIL. Smatra kako postoji velika vjerovatnoća da su krivci za ovaj zločin „svodili lične račune sa žrtvom“ a zatim zasluge ponudili ISIL-u, dobivši zauzvrat olakšice prilikom krijumčarenja izvan države uz obećanje na poslušnost ovoj grupi.  

Kaže da „ISIL pokušava izvući korist iz kriminalnih radnji zbog stalnog pritiska i stezanja obruča alžirske vojske.“ Dodaje da ovakva vrsta djelovanja „nije sastavni dio običaja ISIL-a.

Međutim, skeptičnost po pitanju toga stoji li ISIL iza ubistva policajca ne isključuje stalnu prijetnju ovim strukturama. Potrebno je obratiti pažnju na nove strategije koje primjenjuje ova militantna grupa, što potvrđuje i ovakva vrsta operacije, budući da to povećava složenost borbe protiv terorizma.“

‘Akcija za pokazivanje’

Kadurli je potvrdio da „Alžir nije imun na terorizam koji je usmjeren protiv reda i institucija“, te je skrenuo pažnju na „okruženje koje je poznato po svojoj sigurnosnoj ranjivosti u Tunisu, Libiji i Maliju.“

Mohamed Boudaif, profesor političkih nauka na Univerzitetu M'sila, smatra da ISIL „nastoji biti prisutan u medijima i uništiti napore alžirske vojske“, upozorivši na „opasnost ovih izoliranih slučajeva iz kojih ISIL nastoji izvući korist i otvoriti vrata snagama koje vrebaju na ovu državu.“

Boudaif smatra da se incident iz Constantine može smatrati „akcijom za pokazivanje“ koja ne odražava snagu same organizacije ISIL niti njeno prisustvo u Alžiru. Ukazao je i na to da „globalna medijska eksploatacija događaja daje težinu ISIL-u i ohrabruje druge da mu se pridruže“, što prema njegovi riječima predstavlja „huškanje protiv Alžira“.

Njegovo mišljenje dijeli i istraživač na polju političkih nauka Ali Mokhtari, koji kaže da je operacija „pokušaj da se potvrdi prisustvo ISIL-a u državi“. Skrenuo je pažnju na to da statistički podaci i izvještaji potvrđuju da „među arapskom omladinom koja se nalazi u redovima ISIL-a najmanje ima Alžiraca, što ujedno ukazuje na nemogućnost njihovog regrutiranja u redove ove grupe.“

Međutim, Mokhtari upozorava da se ne bi trebalo ponoviti iskustvo sa „Arapima iz Afganistana “tokom osamdesetih i devedesetih godina, koji su se vratili u svoje zemlje nakon okončanja borbi u Afganistanu.

„Džihadisti će se vratiti i u Tunis, nakon što ISIL bude uništen u Iraku i Siriji, a to bi onda predstavljalo direktnu prijetnju za Alžir“, kaže on.

Mokhtari dodaje da će „haos koji vlada u Libiji, rasprostranjenost oružja i odsustvo centralne vlasti koja bi kontrolirala granice držati alžirsku vojsku u stalnoj pripravnosti, s tim da ovoj vojsci u borbi protiv ovakvih grupa najviše pomaže iskustvo koje ima.“  

Izvor: Al Jazeera