Je li ISIL stvarna prijetnja Izraelu

Yoav Stern, izraelski novinar i specijalista za arapska i palestinska pitanja, kaže da Izrael ozbiljno shvata prijetnje organizacije Islamska država Irak i Levant (Al Jazeera)

Piše: Mahmoud al-Adem

Saopćenje organizacije Islamska država na Sinaju o ispaljivanju rakete na izraelska doseljenička naselja u oblasti Eshkol na granici sa Gazom bio je dovoljan razlog vlastima u Tel Avivu da zatraže od izraelskih turista na Sinaju da napuste to područje. Izrael je, također, zatvorio svoju granicu s Egiptom, navodeći da posjeduje informacije “o mogućem terorističkom” napadu.

Ovo nije prvi put da Islamska država prijeti Izraelu s obzirom na to da su ovakve operacije najavljivali više puta ranije. Međutim, nijedan od napada ove organizacije nije ostavio stvarne posljedice na terenu ili nanio značajnije gubitke izraelskoj strani.

S druge strane, posljednje mjere koje je Izrael poduzeo u tom pogledu također ne predstavljaju ništa novo osim zatvaranja graničnog prijelaza Taba. To može biti pokazatelj da se ovog puta radi o ozbiljnim upozorenjima, što se povezuje sa činjenicom da ova organizacija predstavlja prijetnju za Izrael.

Mapa prijetnji

Prije nekoliko dana Lior Ackerman, kolumnist izraelskog lista Maariv, iscrtao je mapu koja prikazuje prijetnje u okolini Izraela, rekavši kako oružane grupe, uključujući i Islamsku državu, imaju stvarni interes u tome da “zagriju” situaciju na granici s Izraelom na sjeveru kako bi isprovocirale ovu državu da se uvuče u sirijsku močvaru.

Što se tiče Sinaja, nastavlja Ackerman, na tom su području u posljednjih pet godina zabilježeni deseci oružanih napada koje su izvršile oružane grupe povezane s organizacijom Islamska država. U napadima je stradao veliki broj egipatskih vojnika i stranaca. S tog područja ispaljene su i brojne rakete u pravcu Izraela, navodi on.

Pojašnjava da “islamističke organizacije imaju interes u tome da zapale region, što bi stvorilo haos koji bi im pružio mogućnost napada na Izrael i Egipat zajedno”. Takva situacija zahtijeva od Tel Aviva da razvija bližu sigurnosnu saradnju s Kairom.

Kako se navodi u saopćenju glasnogovornika premijerovog ureda Ofira Gendelmana, izraelske procjene pokazuju da je organizacija Islamska država u posljednjim mjesecima proširila područje svojih “terorističkih operacija” kako bi izvršila “neposredan neprijateljski napad” na Izrael.

Kaže da je ovo upozorenje uslijedilo nakon što su dobili obavještajne informacije koje ukazuju na ozbiljnu opasnost po živote turista koji će provesti praznike na Sinaju, čiji se broj procjenjuje na blizu 20.000.

Ozbiljna prijetnja

Yoav Stern, izraelski novinar i specijalista za arapska i palestinska pitanja, pojašnjava da Izrael ozbiljno shvata prijetnje organizacije Islamska država, svejedno je li riječ o Sinaju ili granici sa Sirijom.

U ekskluzivnoj izjavi koju je dao dopisniku Al Jazeere Mohamedu Watadu rekao je da se Izrael neće uvući tako brzo u sukob s ovom grupom kroz ovakve provokativne pokušaje. Izrael će nastaviti svoje aktivnosti u koordinaciji s egipatskom vojskom, a vojne operacije bit će poduzete ako se za time ukaže potreba.

Stern smatra vjerovatnim da nastojanje grupe Islamska država da uvuče Izrael u vojni sukob ispaljivanjem raketa na njegovu teritoriju odražava dubinu krize u kojoj se nalazi ova grupa i gubitke koji su joj naneseni u Siriji i Iraku, uz pad njene snage i utjecaja. Dodaje da ova organizacija pokušava vratiti svoj “legitimitet i podršku naroda u arapskom i islamskom svijetu usmjeravajući kompas borbe u pravcu Izraela”.

U drugom kontekstu, profesor Eyal Zisser, izraelski orijentalista, smatra kako Islamska država fokusira svoje napore na borbu protiv egipatske vojske, te da s vremena na vrijeme usmjeri pokoji napad i na Izrael čisto “u propagandne svrhe”.

U jednom od svojih ranijih članaka, komentirajući napad Islamske države na izraelsko odmaralište Eilat, rekao je da organizacija poput ove ne želi da granice između Egipta i Izraela budu mirne, pojasnivši da Tel Aviv pruža podršku i pomoć Kairu u ratu protiv ove grupe na Sinaju, “što otvara novu stranicu osvete između Islamske države i Izraela”.

Oprečna mišljenja

Što se tiče arapske strane, tu postoje oprečna mišljenja o odnosu između Islamske države i Izraela. Pojedini smatraju da je organizacija Islamska država američko-izraelska tvorevina koja služi interesima ovih dviju država, dok je ispaljivanje njihovih raketa na izraelsku teritoriju samo bacanje prašine u oči i dio izraelskih planova za veće i slobodnije djelovanje na Sinaju.

Tu su i oni koji u organizaciji Islamska država vide egzistencijalnu prijetnju za Izrael, pa čak i prije saopćenja o njenom formiranju, kroz djelovanje džihadskih grupa raspoređenih na tom području. Na arapskoj strani također se može čuti i mišljenje da ova grupa ne predstavlja nikakvu opasnost po Izrael.

Predavač na Islamskom univerzitetu u Gazi Refaat Alareer smatra da Islamska država na Sinaju nije zainteresirana za napad na Izrael jer, “da to želi, onda bi nanijela stvarne gubitke izraelskoj vojsci”.

Za Al Jazeeru kaže kako su napadi ove organizacije na teritoriju Izraela sporadični uz ograničene rezultate te da u tome nema ništa novo. “Međutim, na taj se način šalje poruka njihovim pristalicama s ciljem zadobijanja veće podrške”, smatra on. Važno je istaći i to, dodaje on, da je ispaljivanje rakete na izraelsku teritoriju uslijedilo nakon bombaških napada na dvije crkve u Tanti i Aleksandriji, čime se žele “promiješati karte”.

Medijski stručnjak Hossam Shaker smatra da je organizacija Islamska država, sve dosad, imala posebnu retoriku prema Izraelu te da je “instrumentalizira u smislu simbolike suprotstavljanja izraelskoj okupaciji, dajući time pribježište svojim sljedbenicima u svakoj od narednih kriza”.

Izvor: Al Jazeera