Je li još jedan saudijski princ mrtav?

Saudijsku Arabiju potresaju hapšenja prinčeva i zvaničnika koji su neistomišljenici sadašnjeg prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana (EPA)

Nakon što su arapski mediji objavili vijesti o hapšenju prinčeva i zvaničnika koji su neistomišljenici sadašnjeg prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, na društvenim mrežama pojavile su se vijesti o smrti princa Abdulaziza.

Vijest je objavljena dan nakon što je na jugu Saudijske Arabije u helikopterskoj nesreći poginuo princ Mansour bin Muqrin.

Pojedini mediji navode da je saudijski dvor objavio da je umro 44-godišnji Abdulaziz bin Fahd, sin nekadašnjeg kralja Fahda. Ovo je potvrdio i Ali Soufan, direktor centra “Soufan” i bivši agent FBI-a.

Uprkos tvrdnjama da je saudijski kraljevski dvor potvrdio vijest, službene potvrde ni negacije nema, usljed čega su se na društvenim mrežama pojavile razne špekulacije.

Portal Indian Express navodi da je Abdulaziz ubijen u razmjeni vatre tokom pokušaja hapšenja u noći kad su saudijske vlasti uhapsile 11 prinčeva i 38 bivših ministara, zastupnika i biznismena.

Abdulaziz je sin kralja Fahda bin Abdulaziza, koji je vladao od 1995. do 2005. godine.

Ranije ove godine Abdulaziz je na Twitteru kritikovao krunskog princa Abu Dhabija Mohammeda bin Zayeda, nazivajući ga lupežom i kukavicom. Kasnije je Abdulaziz ustvrdio da je njegov nalog na Twitteru hakiran, a objave obrisane.

Mediji navode da je Abdulaziz hapšen i u septembru.

U nedostatku provjerenih informacija, na Twitteru se pojavio hashtag na arapskom #SmrtAbdulazizaBinFahda, gdje korisnici objavljuju saznanja o ovoj vijesti.

Pojedini korisnici tvrde da se očekuje dopremanje prinčevih posmrtnih ostataka iz Abu Dhabija.

Korisnici Twittera iz Saudijske Arabije tvrde da je ova vijest lažna i da je princ Abdulaziz bin Fahd živ.

 

Korisnik MBNSaudi, koji je objavio vijest o smrti, tvrdi da iza svega stoji krunski princ Mohammed bin Salman, koji želi učvrstiti svoju vlast.

Posljednja objava na službenom nalogu Abdulaziza bin Fahda zabilježena je 11. septembra.

Prema trećoj verziji, riječ je o princu Abdulazizu bin Fahdu bin Sa'du Al Saudu, koji je umro u Rijadu 2014, a koju je tada objavio kraljevski dvor.

Val hapšenja 

Vijesti o smrti saudijskih prinčeva uslijedila je dan nakon što su saudijske vlasti uhapsile 11 prinčeva i 38 bivših ministara, zastupnika i biznismena.

Dekretom kralja Salmana smijenjeni su i uhapšeni prvi čovjek Nacionalne garde, ministar privrede i komandant saudijske mornarice, te još deseci bivših državnih zvaničnika i članova kraljevske porodice.

Terete se za korupciju, a na njihova mjesta odmah su imenovani novi zvaničnici. Vlasti te zemlje saopćile su da će sva imovina obuhvaćena istragama o korupciji biti zamrznuta.

Među privedenima je i saudijski milijarder, princ Alwaleed bin Talal, vlasnik investicijske kompanije Kingdom Holding i jedan od najbogatijih ljudi na Bliskom istoku, a investirao je u kompanije kao što su Twitter, Apple i Citygroup. 

Uhapšeni su i vlasnici tri najveće medijske grupacije: Alwaleed bin Talal, vlasnik TV-kanala Rotana, Awaleed Al Brahim, vlasnik medijske kuće MBC, te Saleh Kamel, vlasnik korporacije ART.

Među smijenjenim i privedenim ministrima jesu i princ Meteb bin Abdullah, šef Nacionalne garde, te Adel Fakeih, ministar privrede.

Abdullah al-Sultan, komandant saudijske mornarice, smijenjen je, a na njegovo je mjesto postavljen Fahad al-Ghafli.

Izvor: Al Jazeera i agencije