Je li Kuba spremna za turističku revoluciju?

Nakon više od 50 godina prošli su tjedan krenuli prvi komercijalni letovi između Sjedinjenih Američkih Država i Kube.

Šest američkih zrakoplovnih kompanija trenutačno nudi letove za devet kubanskih gradova. Jedan od njih je Santa Clara.

Santa Clara ima šarm koji većina ljudi očekuje od jednog malog grada usred Kube. Nije poznata turistička destinacija, ali ima veliki značaj za kubansku povijest.

Odlučujuća bitka Kubanske revolucije vođena je ovdje 1958. Povjesničar Luis Orlando Pichardo desetljećima čuva uspomene na taj događaj.

Činjenica da su posmrtni ostaci revolucionara Che Guevare ovdje ukopani, čini Santa Claru na neki način svetom za posjetitelje iz cijelog svijeta.

Za razvoj potrebno stabilno tržište

“Proces normalizacije odnosa donijet će velike promjene, naročito za Kubu. Broj komercijalnih letova iz SAD-a postepeno će se povećavati idućih mjeseci i godina. Iako je entuzijazam vezan za razvoj turizma velik, u mjestima poput Santa Clare postavlja se pitanje jesu li Kubanci spremni za to”, izvještava iz Santa Clare reporter Al Jazeere Andy Gallacher.

O tome razmišlja i vlasnik restorana Angel Quintin Rodriguez –  restoran je već popularan među stanovništvom, ali zna da bi posao mogao još bolje krenuti. Kaže da on jest spreman za turiste, ali da nije siguran da je i Kuba.

“Potrebno nam je stabilno tržište na kojem se mogu kupiti stvari potrebne za vođenje posla, poput svježeg voća i povrća te mnogih drugih potrepština koje je vrlo teško naći u Santa Clari”, kaže Angel.

Obitelj Saoji došla je prvim komercijalnim letom iz SAD-a nakon više od 50 godina. Njihov doživljaj Santa Clare mogao bi biti nagovještaj onoga što slijedi.

‘Turistička revolucija’ sa SAD-om

“Mislim da još nisu spremni. Već sam čula da mnogi moji rođaci planiraju doći ovamo. Kubancima će trebati vremena, ali mislim da su na pravom putu”.

“Da, iako im dolaze turisti iz drugih dijelova svijeta, čim su otvorili vrata SAD-u broj posjetilaca će se sigurno povećati sto puta”.

Čini se da je Kuba na početku turističke revolucije, koja bi mogla potpuno transformisati Santa Claru.

Netaknute pješčane plaže samo su nekoliko sati vožnje od grada, a mnogi Kubanci spremni su za promjene koje bi mogao donijeti razvoj turizma sa SAD-om.

Izvor: Al Jazeera