Je li moguć američki nogomet bez kaciga?

Najpopularniji sport u Sjedinjenim Američkim Državama, američki nogomet, mogao bi doživjeti promjene zbog opasnosti po zdravlje igrača.

Američki naučnici pokušavaju pronaći rješenje kako poboljšati sigurnost, a zanimljiva ideja koja bi se mogla realizirati u budućnosti je da se američki nogomet igra bez zaštitnih kaciga.

Ekipa Univerziteta u New Hampshireu dio treninga je posvetila vježbanju bez kacige. Ironija je što bi ta mjera trebala zaštititi sportiste od povreda glave.

Dio je to naučne studije koju je pokrenuo profesor sa ovog univerziteta Erik Swartz, koji tvrdi da je kaciga zapravo dio problema.

“Kaciga je potrebna za zaštitu, ali istovremeno pravi problem. Jer, kada je nose, sportisti znaju da mogu udarati glavom, a posljedice toga osjete kasnije”, kazao je Swartz.

Senzori bilježe udarce

Četiri srednjoškolska tima učestvuju u ovoj studiji. Igrači nose trake na glavi u kojima se nalaze senzori koji detektiraju svaki udarac.

“Ovdje možete vidjeti sve udarce koje je senzor zabilježio. Svaki možemo izdvojiti i vidjeti gdje se tačno dogodio, najčešće je to na vrhu glave”, rekao je istraživač Matthew Nowak.

“Milioni mladih igraju američki nogomet širom SAD-a, a to je često grub i nasilan sport. Samo ove sezone, najmanje je osam srednjoškolaca preminulo uslijed povreda zadobijenih na terenu”, javlja iz New Hampshire reporter Al Jazeere Gabriel Elzondo.

Posljednji od tih osam je 17-godišnji Luke Sham, srednjoškolski igrač iz Kanzasa. Preminuo je od povrede mozga koju je zadobio u jednom duelu.

No, rizik nije demotivisao 16-godišnjeg Milesa Stricklera, koji igra za Bedfordov srednjoškolski tim. Priznao je da se njegovi roditelji plaše povreda glave, ali smatra da bi naučna studija iz New Hampshirea mogla promijeniti igru.

Pametna djeca

“Normalno da sam se u početku plašio igrati bez kacige, ali uvježbao sam da sklanjam glavu ustranu i to mnogo pomaže“, kazao je Strickler.

“Imamo prilično pametnu djecu, koja su uvidjela korist od ovoga, počeli su marljivo trenirati, znali su da ih te vježbe vode ka dobrom cilju”, smatra Sean Donahue, trener američkog nogometa.

Ovo je tek početak, a da bismo na terenima gledali igrače bez kaciga, trebat će vremena.

Izvor: Al Jazeera