Jean-Marie Le Pen izbačen iz stranke

U saopćenju se navodi kako je izvršni biro „raspravljao i odlučio: isključenje Jean-Marie Le Pena kao člana Nacionalnog fronta“ (AFP)

Jean-Marie Le Pen (87), jedan od osnivača francuskog desničarskog Nacionalnog fronta isključen je iz stranke nakon disciplinskog saslušanja, javljaju agencije.

Saopćenje stranke objavljeno je nekoliko sati nakon što se Le Pen tokom trosatnog saslušanja „branio“ pred izvršnim biroom protiv 15 žalbi koje su mu upućene.

Uprava ga, između ostalog, optužuje da je od početka krize u odnosima sa svojom kćerkom Marine Le Pen izazvao više puta provokacije i tako doveo do slabljenja partijske strategije.

Novi imidž stranke

U saopćenju se navodi kako je izvršni biro „raspravljao i odlučio: isključenje Jean-Marie Le Pena kao člana Nacionalnog fronta“.

Njegov advokat Frederic Joachim odluku je nazvao „političkim atentatom“.

Le Penova starija kćerka, Marine Le Pen, koja je predsjednica stranke, već mjesecima se zalaže za izbacivanje oca iz Nacionalnog fronta.

Ona je tražila da njen otac bude suspendiran zbog serije krajnje desničarskih izjava koje se ne uklapaju u novi, blaži imidž stranke.

Izvor: Agencije