Jedna elektrana za cijelu Gazu

Jedina elektrana u Gazi ne može se nositi s potražnjom, pa stoga prekidi snabdijevanja strujom traju i po osam sati dnevno.

Čak i ako u Gazu stignu obećane pošiljke goriva, većina porodica će tokom zime zavisiti od skupih i opasnih generatora.

Stanovnik Palestine Mahmud Kali kazuje kako je tokom požara, koji je izbio u kući njegovog brata, razvalio vrata nakon što je čuo povike.

Pronašao je brata s teškim opekotinama, a njegovog četverogodišnjeg sina Ashrafa mrtvog.

Za Umm, Ashrafovu majku, nepodnošljivi su tuga i osjećaj krivice.

“Nestalo je struje, a još nije bilo svanulo. Morala sam spremiti djecu za školu, pa sam upalila svijeću. Nakon toga smo izašli. Zaboravila sam da svijeću nisam ugasila…”, rekla je ona.

Porodica kaže da može samo sanjati o nabavci generatora, jedinog načina da izdrže svakodnevne nestanke struje, koji traju po osam sati.

Ali i generator može biti opasan. Sami Shanti ga je platio 15.000 eura, što je u Gazi pravo bogatstvo. Potreban mu je za osvjetljavanje i rad prodavnice odjeće. Kaže da drugačije ne bi mogao raditi.

Sve povezano s politikom

“Cijelo područje je u opasnosti od generatora. Pored mog smješten je spremnik goriva. Isto je sa susjedima. Ako bi došlo do kratkog spoja, sve bi se moglo zapaliti”, kazao je Sami Shanti.

Struja u Gazu dolazi iz privatne elektrane izgrađene 90-ih. Upravnik kaže da je jedan od najvećih problema nedostatak goriva, zbog kojeg ne mogu pokrenuti ni dva od četiri plinska generatora koja su u funkciji.

Zalihe goriva, uključujući većinu od 29 miliona litara, koje je Gazi obećao Katar, zadržane su na egipatskom Sinajskom poluotoku.
Dužnosnici kao razlog navode sigurnosne probleme.

“U Gazi je sve povezano s politikom. Ne možemo planirati ni naredni dan. Gorivo koje imamo dovoljno je za dva dana. Ako sutra ne dobijemo nove zalihe, prekosutra ćemo morati potpuno zatvoriti elektranu”, rekao je upravnik elektrane Rafiq Maliha.

Prekidi opskrbe i nekoliko smrtnih slučajeva izazvanih požarima i eksplozijama generatora doveli su do protesta protiv vladajućeg Hamasa. Lokalni dužnosnici insistiraju na tome da čine sve što mogu.

“Svi ovi tragični događaji rezultat su izraelskih poteza protiv palestinskog naroda, uključujući opću blokadu i blokiranje svih potencijalnih rješenja energetske krize. Palestinska Vlada se suočava s istim problemima kao i stanovništvo. Radimo sve što možemo, zajedno s partnerima u arapskom svijetu i na međunarodnom nivou, kako bismo okončali ovu krizu”, izjavio je Ahmed Abu Alamrain iz Palestinske uprave za energetiku.

Do tada većina siromašnih stanovnika Gaze nema izbora osim da pronalazi vlastita rješenja, bez obzira na to što mogu biti fatalna.

Izvor: Al Jazeera