Oglasi

Jedna od najgorih godina za novinare

Komitet za zaštitu novinara je saopćio da je do sredine decembra najmanje 67 zaposlenih u medijima stradalo tokom izvještavanja.
Ove godine više nego ikada ranije su stradali internetski novinari i 'slobodni strijelci'EPA

Godina 2012. jedna je od najgorih po broju poginulih novinara širom svijeta, saopćio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ), navodeći da je do sredine decembra najmanje 67 zaposlenih u medijima stradalo tokom izvještavanja.

"Sa 67 novinara čija je smrt bila direktno povezana s njihovim radom, 2012. godina je jedna od najsmrtonosnijih od kada je CPJ počeo voditi detaljne izvještaje 1992. godine", objavila je ta nevladina organizacija sa sjedištem u New Yorku.

Prema ovogodišnjem izvještaju CPJ-a, broj žrtava među novinarima povećan je 42 posto u odnosu na prošlu godinu, prije svega zbog sukoba u Siriji, Somaliji, Pakistanu i ubistava novinara u Brazilu.

Istraga još 30 slučajeva

Najgora godina po broju ubijenih novinara bila je 2009, kada su stradala 74 medijska radnika, od kojih skoro polovina u masakru na Filipinima, prenosi AFP.

CPJ je naveo da istražuje smrt još 30 novinara kako bi ustanovio da li su ti smrtni slučajevi bili direktno povezani s njihovim radom.

Komitet je napomenuo da su ove godine više nego ikada ranije stradali internetski novinari i "slobodni strijelci".

Sirija je 2012. godine bila najgora zemlja za izvještavanje, sa 28 ubijenih novinara.

Kada je riječ o ostatku svijeta, 94 posto novinara radilo je za lokalne medije i pratilo domaće teme.

Izvor: Agencije