Jedna osoba poginula u protestima zbog smeća

Policija je u sukobu upotrijebila vodene topove, gumene metke i suzavac (EPA)

Najmanje jedna osoba je poginula, a deseci su ozlijeđeni drugog dana prosvjeda u Bejrutu, organiziranih zbog korupcije, odvoza komunalnog otpada, problema u pravosuđu i neučinkovitosti vlade.

Sukobi s policijom izbili su tokom prosvjeda koji su uslijedili zbog krize vezane za odnošenje komunalnog otpada, koje se gomila u libanonskoj prijestolnici, otkako je prije mjesec dana zatvoreno glavno gradsko odlagalište.

Skup je organiziran na poziv građanskog pokreta “Zaudarate” koji se ogradio od nasilja i inzistirao na mirnom obilježju prosvjeda.

Sukobe je izazvalo 200-ak mladih, koji su bacali kamenje i boce pijeska na policajce. Prosvjednici su pokušali ukloniti bodljikave žice iza koje su se grupirali policajci.

Zapaljen je jedan motor i tada je policija upotrijebila vodene topove, gumene metke i suzavac.

Dan nakon nasilnih prosvjeda, premijer Libanona Tammam Salam nagovijestio je podnošenje ostavke.

“Problem odvoza otpada je kap koja je prelila čašu i izazvala gnjev. Ipak, problem je puno važniji od te kapi. Radi se o političkom otpadu u zemlji”, rekao je premijer.

Premijer je potvrdio kako će policajci koji su primjenjivali silu nad prosvjednicima odgovarati i da je pravo na prosvjed zajamčeno ustavom.

Salam je rekao kako je spreman razgovarati s prosvjednicima, no oni su mu uzvratili da treba otići.

‘Narod želi pad režima’

Za četvrtak je najavio sjednicu Vlade, a ako taj sastanak “ne bude produktivan, ne postoji ni potreba za vijećem ministara”, prenosi AP.

Prosvjede na ulicama Bejruta organizirale su nevladine organizacije posredstvom društvenih mreža, a prosvjednici zahtijevaju ostavku Vlade, poručujući kako “narod želi pad režima”.

Problem s odvozom otpada izbio je u vrijeme političke krize u Libanonu kada nevladin sektor i javnost od vlasti zahtijevaju odlučnu borbu protiv korupcije u državnom aparatu.

Prvi put nakon završetka građanskog rata (1975.-1990.) Libanon je bez predsjednika već dulje od godinu dana, dok parlament paraliziraju podjele.

Zemlja je podijeljenja između koalicije koju vodi moćni šiitski Hezbolah i podržavaju Damask i Teheran i koalicije koju vodi bivši sunitski premijer Saaad Hariri koju podržavaju SAD i Saudijska Arabija.

Izvor: Agencije