Jedna žrtva u sukobu selefija i policije

Tunižanska novinska agencija kaže da je jedan demonstrant poginuo, a da su tri policajca povrijeđena u sukobima u blizini glavnog grada.

Naoružani oštrim oružjem i mačevima, demonstranti krenuli u napad u tunižanskom predgrađu Manouba, nakon što je policija uhapsila selefiju osumnjičenog da je napao šefa brigade javne sigurnosti predgrađa, izjavio je glasnogovornik ministra unutrašnjih poslova Khaled Tarrouche.

Napad je izvršila “velika grupa ljudi s radikalnim religijskim tendencijama”, rekao je Tarrouche za AFP.

“Odgovor snaga sigurnosti odveo je jednog od napadača u smrt kada ga je pogodio metak”, dodao je.

Dvojica policajaca su povrijeđena, kazao je on.

Obećanje Vlade

Šef osiguranja predgrađa Ben Slimane u nedjelju je rekao da je napadnut dan ranije, kada ga je osumnjičeni selefija ranio u glavu sjekirom.

Napad se dogodio dok je nacionalna garda, ekvivalent žandarmerije, intervenirala u sukobu između ilegalnih prodavača alkohola i grupe selefija u Manoubi.

Vlada Tunisa obećala je riješiti pitanje ekstremističkog nasilja još od smrtonosnih protesta pred Američkom ambasadom prošlog mjeseca.

Od tunižanske revolucije, prošle godine u januaru, koja je sa vlasti svrgnula predsjednika Zine al-Abidine Ben Alija, radikalni islamisti su izvršili nekoliko napada u zemlju, uključujući i napad na snage sigurnosti te napade na kulturna dešavanja.

Opozicija optužuje Vladu, koju vodi islamistička partija Ennahda, za nesposobnost.

Izvor: Agencije