Jednomjesečni pritvor Lipovači i Gluhaliću

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Bihaću Fikret Hodžić je prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva u Bihaću i odredio jednomjesečni pritvor premijeru Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdiji Lipovači i vlasniku poduzeća Agra Alenu Gluhaliću.

Hamdija Lipovača, premijer Unsko-sanskog kantona (USK), koji je uhapšen jučer, doveden je u jutarnjim satima u četvrtak u Tužilaštvo USK-a na saslušanje.

Tužilaštvu je predat i Alen Gluhalić, direktor bihaćke firme Agra.

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP), postupajući po naredbi Kantonalnog tužilaštva USK-a u Bihaću, jučer su priveli Hamdiju Lipovaču zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Pretres stana u Sarajevu

FUP je ranije utvrdio kako postoji osnovana sumnja da je Lipovača, u vrijeme dok je obnašao dužnost načelnika Bihaća, prekoračio granice službenog položaja te, protivno odredbama Zakona o javnim nabavkama, potpisao Aneks osnovnoga ugovora i sačinio Ugovor o izvođenju dodatnih radova na određenim građevinskim objektima u Bihaću, u ukupnom iznosu od 650.000 eura.

U okviru istrage protiv Lipovače, provedeno je vještačenje na objektu Sportsko-rekreacionog objekta STENS povodom prijave za nezakonito trošenje budžetskih sredstava prilikom njegove rekonstrukcije.

Lipovača je proveo noć u policijskim prostorijama, gdje je dao iskaz i, kako navode sarajevski mediji, ustvrdio da nije kriv za krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) izvršili su jutros pretres stana Hamdije Lipovače u Sarajevu, potvrđeno je Agenciji Fena iz FUP-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije