Jednomjesečni pritvor zagrebačkom bombašu

Branko Novak se branio šutnjom (Pixsell)

Bombašu iz Zagreba u nedjelju poslijepodne je određen jednomjesečni istražni zatvor, zbog opasnosti da bi na slobodi mogao ponoviti kaznena djela za koja ga se tereti, doznaje se u nedjelju na zagrebačkom Županijskom sudu, javlja Hina.

Prije nego što je oko podneva priveden istražnom sudiji, 55-godišnji Branko Novak je ispitan u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, gdje nije iznosio odbranu, već se branio šutnjom.

Protiv bombaša iz zagrebačkog nasilja Botinec nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava za pokušaj ubistva i dovođenje u opasnost života i imovine opšteopasnom radnjom ili sredstvom, a osumnjičeni je predat pritvorskom nadzorniku, objavila je Policijska uprava zagrebačka (PUZ).

Teške povrede

Osumnjičeni Branko Novak u petak je oko 22 sata u naselju Botinec u kojem i sam živi bacio bombu na terasu kafića “Miki” nakon svađe s jednim od gostiju. Svađu je pokušao smiriti vlasnik Mihael Holenda, no uznemireni je Novak, po tvrdnjama svjedoka, otišao kući da bi se ubrzo vratio sa sjekirom i bombom.

Kako se doznaje u policiji, u namjeri da usmrti 39-godišnjeg vlasnika kafića, nakon što je ga je napao sjekirom, na pod terase ugostiteljskog objekta odbacio je ručnu bombu čije su krhotine ozlijedile sedam osoba, od kojih tri teško.

Novak koji je i sam lakše ozlijeđen, pobjegao je s mjesta događaja, a sjekiru je u bijegu odbacio u blizini. Sam je nakon toga pozvao policiju te prilikom hapšenja nije pružao otpor. Pritom je najvjerovatnije bio pod utjecajem alkohola, pa je na ispitivanje u službene policijske prostorije doveden tek u jutarnjim satima.

Policija je bacanje bombe okvalifikovala kao pokušaj ubistva svih sedam povrijeđenih osoba.

Prema posljednjim podacima jedan od teško ozlijeđenih ipak je u životnoj opasnosti, jer su mu od eksplozije i gelera ozlijeđene žile i pluća. Ostala dvojice teže povrijeđenih imaju rane na leđima, rukama i nogama, u jednom slučaju, odnosno u drugom na prednjem dijelu prsišta i po trbuhu. Na liječenju su zadržane i dvije osobe s lakšim ozljedama.

Izvor: Agencije