Jedva prohodna magistrala od Konjica do Mostara

Zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu, i jutros je obustavljen saobraćaj za teretna vozila s prikolicom i šlepere na dionici magistralnog puta M-17 Konjic-Mostar, dok putnička vozila na toj dionici saobraćaju otežano, javljaju iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BIHAMK).


Parkiranjem vozila u tunelima oslobođena jedna traka kako bi mehanizacija mogla početi sa čišćenjem [Ustupljeno Al Jazeeri]

Agencija Fena prenosi kako je sinoć jedna osoba preminula u koloni nakon višesatne blokade saobraćaja na magistralnom putu M17 u Donjoj Jablanici. Kako je za medije potvrdio Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, ova osoba je preminula osoba nakon što je vozilom Hitne pomoći prebačena je u jablanički Dom zdravlja.

Bosanskohercegovački portali i mediji prenose kako je riječ o 73-godišnjem muškarcu.

Blokada puta M17 Jablanica – Mostar zbog snježnih nanosa traje od jučer u 14 sati kada su se u Donjoj Jablanici formirale kilometarske kolone. Oko 20 sati počelo je propuštanje vozila za smjer Mostar – Jablanica, dok je u suprotnom smjeru saobraćaj i dalje bio obustavljen.

Obustava za teretna vozila na GP Izačić

U većem dijelu Bosne i Hercegovine prometuje se otežano i usporeno zbog snijega.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane prometa priključnim vozilima preko planinskih prijevoja do stvaranja uvjeta za sigurno prometovanje. Također u skladu s tim, autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima, saopćeno je iz BiHAMK-a.

Ugaženog snijega na kolovozu ima i na ostalim dionicama, posebno u višim predjelima. Izdvajaju se putni pravci: Tarčin-Konjic, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Bijeljina, Sarajevo-Foča-Gacko, Han Pijesak-Vlasenica, Novi Travnik-Bugojno, Livno-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Zbog niskih temperatura upozorava se i na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na GP Izačić.

Hrvatska: Pozivi na strpljenje

Iz Hrvatskog autokluba (HAK) javljaju kako snijeg pada u Lici, Gorskome kotaru, Slavoniji, Baranji i centralnoj Hrvatskoj, te kako su na cestama zimski uvjeti i mjestimično je moguća poledica.

U priobalju puše jak vjetar, povremeno s olujnim udarima. Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te ne kreću na put bez propisne zimske opreme.

Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa se vozači pozivaju na strpljenje. Također, HAK podsjeća vozače teretnih vozila da ih policija može isključivati iz prometa, ovisno o trenutnim meteorološkim prilikama i sigurnosnoj procjeni.

Na Jadranskoj magistrali DC8 između Bakra i Senja, autoputu A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) promet je zabranjen za autobuse na sprat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

U prekidu je katamaranska linija Sobra-Šipan-Dubrovnik. Trajekti, ostali katamarani i brodovi zasada plove prema redu plovidbe. Na većini graničnih prijelaza nema dužih čekanja.

Srbija: Oprez zbog poledice

Nove snježne padavine za sada ne donose značajnije povećanje snježnog pokrivača u Srbiji, ali otežavaju uvjete u kojima se saobraćaj odvija jer postoji opasnosti od stvaranja leda na putu, saopćio je tamošnji automoto savez AMSS.

Dodaje se kako su zbog visokih snježnih nanosa za teretna vozila zatvoreni granični prelazi prema Hrvatskoj Šid i Bačka Palanka. Na Batrovcima se inače čeka oko 360 minuta, Horgošu oko 240 minuta, Kelebiji oko 120 minuta, kao i na Bogojevu.

Česte promjene vremena i porast dnevnih temperatura poslije snežnih padavina donose njegovo novo otapanje i poledicu, ali i odroni zemlje postaju češći, upozoravaju iz AMSS i dodaju kako magla smanjuje vidljivost u višim predjelima, ali je ima i na području Požege i Kopaonika.

Zbog najavljenih obimnijih padavina u sjevernim, zapadnim i istočnim krajevima Srbije na pojedinim dionicama zbog prisutnog rasteresitog snijega na kolovozu vozačima se savjetuje vožnja na većem odstojanju.

Izvor: Al Jazeera i agencije