Jelenić izabran za glavnog hrvatskog tužioca

Dražen Jelenić
Iako je Jelenić isprva kazao da ne razmišlja o ostavci, ministar pravde Bošnjaković izjavio je da je očekuje (Al Jazeera)

Dražen Jelenić novi je glavni državni odvjetnik, odlučio je Hrvatski sabor. Za njegov izbor glasao je 81 zastupnik, sedam ih je bilo protiv, a 42 suzdržana, a Jelenić je potom prisegnuo i time preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika na četiri godine.

On će na toj dužnosti naslijediti dosadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, kome je dosad bio prvi zamjenik.

Oporba je održala obećanje koje je dala u raspravi te Jeleniću nije dala glas.

Objasnili su kako su to uradili “ne zbog njega samog nego zbog načina na koji je izabran, kao i načina na koji su vladajući ‘zahvalili’ njegovu prethodniku”.

Jelenić je rođen 1966. u Zagrebu, gdje je završio Pravni fakultet, nakon čega se zaposlio kao vježbenik u Službi društvenog knjigovodstva i Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Tužilačko iskustvo

Karijeru nastavlja u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao državnoodvjetnički savjetnik i zamjenik općinskog državnog odvjetnika.

U Općinskom državnom odvjetništvu u Samoboru radio je kao vršitelj dužnosti državnog odvjetnika, nakon čega se kao zamjenik državnog odvjetnika zaposlio u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Od 2003. do 2008. radio je u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Zagreb, kao zamjenik ravnatelja USKOK-a i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage.

Od 2008. do 2011. kao županijski državni odvjetnik radio je u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a rad nastavlja kao zamjenik glavnog državnog odvjetnika.

Izvor: Agencije