Jemen: Ako ne ginu, umiru od kolere

Prema informacijama, u brojnim jemenskim provincijama raste broj oboljelih od kolere (Anadolija)

Epidemija kolere predstavlja prijetnju po život za oko 21 milion Jemenaca nastanjenih u provincijama gdje je zabilježena ova smrtonosna bolest sve do sredine decembra prošle godine.

Ovakva situacija dodatno povećava patnje stanovnika ove zemlje, koja broji oko 26 miliona stanovnika, nastale uslijed rata koji u ovoj državi traje još od 21. septembra 2014. godine.

U ratnim dešavanjima do sada je stradalo oko 10.000ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda, dok je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije do polovine prošlog mjeseca zabilježeno 10.148 slučajeva za koje se sumnja da boluju od kolere, od kojih su 92 osobe smrtno stradale, a u 156 slučajeva je laboratorijski potvrđena zaraza u 15 od ukupno 22 provincije.

Nema preciznih brojki o širenju epidemije

Timovi hitne pomoći teško mogu pristupiti pojedinim područjima, naročito teritorijama na kojima traju oružani sukobi, poput provincije Taiz (jugozapad države) i Saada (sjever).

Iz tog razloga je veoma teško doći do preciznih statistika o širenju kolere u Jemenu, čiji se stanovnici suočavaju s katastrofalnim humanitarnim i zdravstvenim uvjetima zbog rata koji i dalje traje u ovoj zemlji.

Ali al-Waledi, podsekretar Ministarstva zdravlja, kaže da je do kraja novembra prošle godine broj slučajeva za koje se sumnja da su oboljeli od kolere iznosio 7.730, dok je bolest laboratorijski potvrđena u 122 slučaja.

Waledi smatra da je pogoršanje političke i vojne situacije u Jemenu doprinijelo širenju ove bolesti i spriječilo timove hitne pomoći i zdravstvenih organizacija, pa čak i humanitarnih organizacija, da obavljaju svoju ulogu i aktivnosti na odgovarajući način.

Zbog takve situacije, kaže on, nije moguće doći do preciznih brojki o širenju epidemije.  

Kada je riječ o borbi protiv kolere, dodaje ovaj jemenski zvaničnik, Ministarstvo zdravlja je u protekla dva mjeseca radilo na suzbijanju širenja epidemije uz podršku i koordinaciju s WHO-om i Međunarodnim fondom UN-a za djecu (UNICEF).

Skrenuo je pažnju i na to da su najvažniji elementi plana za zajedničko djelovanje: rano otkrivanje slučajeva oboljelih od kolere, uspostava epidemiološkog nadzora i jačanje kapaciteta dijagnostičkih laboratorija u provincijama u kojima je bolest otkrivena, odnosno u 15 jemenskih provincija.

Waledi naglašava da je formiran i tim hitne pomoći za praćenje i nadzor epidemije u svim provincijama, pored podtimova hitne pomoći u brojnim provincijama.

Prema podacima WHO-a, više od 7,6 miliona ljudi žive na područjima pogođenim kolerom (bolest sa simptomom jake akutne dijareje), pored više od tri miliona raseljenih koji su izloženi opasnosti zaraze ovom bolešću.

Posljedice nestašice hrane

WHO, također, naglašava da se zdravstveno stanje stanovnika pogoršava kao posljedica nestašice hrane, povećanja slučajeva pothranjenosti i nedostatka pristupa adekvatnim zdravstvenim uslugama.

Prije nekoliko dana je doktor Ahmed Shadoul, predstavnik WHO-a u Jemenu, upozorio da zdravstvenom sektoru u ovoj arapskoj zemlji prijeti opasnost od kolapsa u 2017. godini u slučaju da se rat nastavi i zaustavi međunarodna podrška ovom sektoru.

Time se životi miliona Jemenaca dovode u opasnost, uključujući i djecu i bolesnike s hroničnim bolestima.  

Izvor: Al Jazeera