Jemen: Deseci mrtvih u napadu na regrute

Aden služi kao privremena prijestolnica jemenske administracije koja ima podršku Saudijske Arabije (Reuters)

Najmanje 45 vojnih regruta je poginulo, a 60 ih je ranjeno u eksploziji automobila bombe kojim je upravljao napadač samoubica u jemenskom gradu Aden u ponedjeljak, navode ljekarski izvori, a agencija Reuters navodi kako je riječ o jednom od najsmrtonosnijih napada na snage Vlade ove države.

Napad se desio kada su regruti čekali u redu da se prijave za vojnu službu u domu jednog generala u dijelu grada Khor Maksar, kazali su zvaničnici.

Ovaj lučki grad služi kao privremena prijestolnica jemenske administracije koja ima podršku Saudijske Arabije i koja pokušava ponovo preuzeti glavni grad Sanau iz ruku pobunjene grupe Husi.

Lokalni portal Aden al-Ghad objavio je fotografije vojnika koji podižu okrvavljene suborce u uniformama sa tla, a svjedoci navode kako su vidjeli veliki broj vozila hitne pomoći kako, sa upaljenim rotacijama, odvoze ranjene sa mjesta napada.

Udari na AQAP

Eksplozija bombe postavljene na kapiji obližnje vojne baze desila se nešto kasnije, ali nije izazvala žrtve, rekli su lokalni zvaničnici.

Današnji napadi u Adenu uslijedili su nakon što su snage jemenske administracije, potpomognute jedinicama Ujedinjenih Arapskih Emirata, ostvarile napredak tokom ofanzive protiv pripadnika al-Kaide u gradovima na južnoj obali Jemena. Ova ofanziva počela je u prvim danima prošlog mjeseca.

Al-Kaida Arapskog poluotoka (AQAP) iskoristila je haos u Jemenu od početka građanskog rata prošle godine i osvojila velike dijelove južnog i istočnog Jemena.

Jedinice jemenske Vlade izbacile su pripadnike AQAP-a iz južnog lučkog grada Mukalla i ojačale svoje napade na pobunjenike. U tom napadu u nedjelju ubijeno šesnaest pripadnika AQAP-a, a državne snage su imale pomoć helikoptera zaljevskih država.

Izvor: Agencije