Jemen: Deseci poginulih u novom napadu saudijske koalicije

Deseci civila poginuli su u zračnom napadu saudijsko-emiratske koalicije, u incidentu koji je uslijedio dvije sedmice nakon što je u napadu ove koalicije stradalo 40 dječaka.

Prema TV AL Massira, povezanoj s pokretom Husi, 22 djece i četiri žene stradali su u četvrtak kada je borbeni avion napao kamp za interno raseljene osobe u mjestu Ad Durayhimi, 20-kilometara udaljenom od grada Hudeidah.

Prije dvije sedmice, najmanje 50 osoba je ubijeno, među kojima ima i djece, dok je 77 ranjeno u zračnom napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na prometnu pijacu na sjeveru Jemena, gdje je prolazio autobus.

Taj napad se desio u provinciji Sadaa na sjeveru zemlje, uporištu pobunjenika iz pokreta Husi.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i saveznici koji pripadaju sunitskim muslimanima bore se u Jemenu, uz podršku zapadnih zemalja, više od tri godine protiv pobunjeničkih Husa, koje podržava Iran.

Bombaški napadi, glad i bolesti

Husi kontroliraju velik dio sjevera zemlje uključujući glavni grad Sanu, a vladu koju podržava Saudijska Arabija natjerali su 2014. u egzil.

Humanitarne organizacije upozoravaju da hiljade djece svakoga dana u Hudaidi bježe pred bombaškim napadima, te da su u opasnosti od gladi i bolesti.

Gotovo 6.000 ljudi svakoga dana napušta grad, polovina od tog broja su djeca, a otkako je krenula ofanziva u junu grad je napustilo 330.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije