Jemen: Humanitarna pomoć na crnom tržištu

Sukobi u Jemenu ograničavaju dopremanje humanitarne pomoći građanima te zemlje. Pomoć se dostavlja i morskim putem. Ipak, jedan dio završava i na crnom tržištu.

Arapske i međunarodne institucije nastavljaju operacije dopremanja humanitarne pomoći u Jemen. Dostava je minimalna, jer pripadnici pokreta Husi, milicije i vojnici lojalni Salehu imaju kontrolu nad najvažnijim graničnim kopnenim prijelazima i morskim lukama. Rukovodstvo koalicijskih snaga, na čelu sa Saudijskom Arabijom, do sada je izdalo više od 1.100 dozvola koje olakšavaju dopremanje pomoći i evakuaciju stanovništva.

Međutim, većinu pomoći koja se doprema u luku Al-Hudejda ili na međunarodni aerodrom u Sani preuzimaju pripadnici pokreta Husi, koji nadgledaju njenu raspodjelu. Ovo je pomoglo u cvjetanju crnog tržišta te omogućava tim pobunjenicima stalan priliv sredstva za nastavak ratovanja.

“Pripadnici pokreta Husi su opljačkali sva sjedišta humanitarnih organizacija i udruženja. Odnijeli su sve što su našli u njima”, rekla je jedna stanovnica Sane.

Dio humanitarne pomoći pristiže preko kopnenog prijelaza Vedia i pomorske luke u Hadramautu. Može zadovoljiti tek mali dio rastućih potreba. Dostavlja je centar “Kralj Selman”, a pomoć se šalje u izbjegličke kampove.

Medicinska pomoć ranjenicima

U Taizu, koji je najvećim dijelom pod kontrolom pripadnika Narodne odbrane, katarski Crveni polumjesec potpisao je ugovor koji omogućava besplatno pružanje medicinske pomoći ranjenicima, kao i osiguravanje goriva neophodnog za rad gradskih bolnica.

“Ovo su prve količine pomoći koje se dostavljaju morskim putem, 1.150 tona pomoći uključuje brašno, rižu, šećer i ulje. Podjela će biti izvršena u više pokrajina. Dio će biti dostavljen bolnicama”, kazao je koordinator dostave Mohammed Bashaib.

Ujedinjeni narodi izvještavaju da više od 21 miliona Jemenaca treba hitnu pomoć. Navode i da je 158.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom, uslijed neselektivnog granatiranja urbanih područja. Za većinu napada krive se pripadnici pokreta Husi i njihovi saveznici.

Poseban problem predstavlja nedostatak sigurnog prostora za raspodjelu osnovnih materijala u priobalnim područjima. Nastavak opsade gradova, cesta i luka povećava patnju koju stanovništvo sve teže podnosi.

Izvor: Al Jazeera