Jemen: Minobacački napad na vojni aerodrom

Tri minobacačka projektila pogodila su vojni aerodrom u Sani, glavnom gradu Jemena, javljaju izvori Al Jazeere.

Novinar Al Jazeere Omar Al Saleh, koji se javio u srijedu iz ovog grada, kazao je kako su tri minobacačke granate pale na pistu vojnog aerodroma, koji se nalazi uz civilnu zračnu luku.

U odvojenom događaju su tri studenta, za koje se smatra da su povezani s pobunjenim Husima, poginula kada su ih napale dvije osobe na sjeverozapadu Sane, kazao je zvaničnik sigurnosti.

U Jemenu vlada nesigurnost od kako je 2012. godine svrgnut predsjednik Ali Abdullah Saleh, a proteklih sedmica desila se serija oružanih napada u prijestonici Sani, koju su šiiti Husi zauzeli u septembru.

Napad bespilotnom letjelicom

Minobacački napad desio se u danu koji je počeo izvještajima da su visokopozicionirani zvaničnik al-Kaide, koga je tražio SAD, i lokalni lider Ansara al-Sharije, pokreta koji je pridružen al-Kaidi, ubijeni u napadu bespilotnom letjelicom u centralnom dijelu Jemena.

Shawki al-Badani, lider al-Kaide Arapskog poluotoka (AQAP) jedan je od četiri poginule osobe u ovom napadu, zajedno sa Nabilom al-Dahabom, liderom Ansara al-Sharije u jemenskoj provinciji al-Bayda, naveli su u srijedu plemenski izvori.

Američki State Department kazao je kako je Badani povezan sa najmanje dvije zavjere protiv ambasade SAD u Sani i sa napadom bombaša-samoubice u glavnom gradu Jemena kada je poginulo više od 100 vojnika.

Izvor: Al Jazeera