Jemen: Postignut dogovor s šiitskim pokretom

Zbog borbi koje su se odvijale u glavnom gradu između vojske i pripadnika plemena, bile su uvedene pojačane mjere sigurnosti (AP)

Vlasti Jemena su postigle dogovor s pripadnicima šiitskog pokreta Houthi, koji su tjednima prosvjedovali u prijestolnici Sanaai, izjavio je u četvrtak neimenovani izvor blizak Predsjedništvu Jemena.

“Sporazum je postignut (…) kasno sinoć”, rekao je neimenovani izvor i precizirao da će na temelju njega u roku od 48 sati biti imenovan novi premijer, a cijene goriva biti smanjene, prenosi Fena agenciju AFP.

Zauzvrat su pripadnici šiitskog pokreta pristali ukloniti svoje kampove koji su tjednima bili postavljeni u Sanaai i povuči svoje naoružane pripadnike iz glavnog grada, prenosi Tanjug.

U Sani su više tjedana trajali prosvjedi pristalica šiitskog pokreta Houtha, koji su se sukobljavali s policijom i zahtijevali ostavku Vlade i ponovno uvođenje subvencija za gorivo.

Zbog borbi koje su se odvijale u glavnom gradu između vojske i pripadnika plemena, bile su uvedene pojačane mjere sigurnosti.

Borbe u glavnom gradu

Vijeće za sigurnost, koje je vezano za Ured predsjednika Jemena, upozorilo je ranije vojsku i policiju da budu spremni u slučaju da pripadnici plemena povećaju svoje vojno prisustvo u blizini Sanaae.

Situacija u Jemenu bila je alarmantna, zbog čega su formirane nove vojne kontrolne točke, a jedinice na sjeveru Sanaae bile su pojačane dodatnim vojnicima.

Lider Houthija Abdul-Malik al-Houthi je u srijedu svojim pristalicama uputio poziv na masovno okupljanje na trgu Tagyir u Sanaai, a takvih je okupljanja već i bilo, jer su se Vladini simpatizeri već krajem kolovoza okupili na ulicama glavnog grada.

Tada su kazali da su tu kako bi se suprotstavili sektaškim podjelama, mržnji i terorizmu.

Nakon tih prosvjeda, reporter Al Jazeere izvijestio je da atmosfera u Jemenu sve više podsjeća na onu u Libanonu, Iranu i Siriji, gdje su podjele između šiita i sunita dovele do krvavih sukoba. 

Pokret Houthi je 1992. godine pokrenuo Hussein Badreddin al-Houthi, koji je ubijen 2004. godine.

Nakon njega vođa je postao Abdul-Malik, koji od tada ratuje protiv jemenske vojske.

U sukobima poginula 31 osoba

Šiitsko pleme zahtijeva ostavku Vlade i uspostavljanje tehnokratske vlasti, povlačenje odluke o poskupljenju goriva i pet fotelja za pripadnike plemena u Vladi.

Iako je predsjednik Jemena Abd Rabbu Mansour Hadi 2. rujna donio odluku o formiranju nove vlade u periodu od jednog tjedna te o smanjenju cijena za gorivo, pripadnici plemena su odlučili nastaviti s prosvjedima dok se svi njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Najmanje 31 osoba je poginula, a četiri su ranjene u sukobu između jemenskih sigurnosnih snaga i pripadnika pokreta Husi Ensarullah u gradu Marib, u središnjem dijelu zemlje.

Iz lokalnih izvora doznaje se da je do sukoba došlo nakon što su pobunjeničke grupe napale mjesto Sa, koje je pod kontrolom sigurnosnih snaga Jemena.

Među stradalima 11 njih su pripadnici sigurnosnih snaga, a ranjene su četiri osobe, prenosi Anadolija.

S druge strana, ratni avioni jemenskih snaga izveli su tri zračna napada na lokacije u Maribu koje su pod kontrolom pobunjeničkih grupa. 

Izvor: Agencija