Jemen preuzeo kontrolu nad najvećom vojnom bazom

Jemensko ministarstvo odbrane saopćilo je danas da su Vladine snage preuzele kontrolu nad najvećom vojnom bazom al-Anad koja je od marta bila u rukama šiitskih pobunjenika iz pokreta Husi.

Ministarstvo je pozdravilo akciju oružanih snaga lojalnih predsjedniku Abd-Rabbu Mansouru Hadiju.

Te snage su također potpomognute odborima Narodnog otpora koji su se pridružili Vladi u borbi protiv Husija.

U borbi za bazu al-Anad poginulo je najmanje 50 Husija i vojnika lojalnih Hadiju, rekao je vojni izvor za Al Jazeeru, dodajući da su tom prilikom ubijena najmanje 23 borca Narodnog otpora.

Novinska agencija Saba, bliska Husijama, ranije je javila da je koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom izvršila više napada na vojnu bazu.

Gubitak vojne baze predstavlja značajnu štetu za Husije, šiitsku pobunjeničku skupinu, koja je zauzela velike dijelove zemlje, ali je nedavno izgubila kontrolu nad južnim lučkim gradom Adenom.

Al-Anad lsmješten je na putu za Taizu, što je sljedeći cilj koalicije. 

Vojska kaže da će kontrola nad al-Anadom pomoći da preuzmu Taiz i južne pokrajine.

Podrška koalicije

Nasser Hadour, oficir Narodnog otpora je za Al Jazeeru izjavio da su njihove snage također mogle ući u drugo vojno uporište (bazu) između al-Sader and al-Madina al-Khadra kao i provincije Lahej.

Dok su borci Pokreta otpora protiv Husija, mnogi od njih su južni secesionisti koji politički ne podržavaju predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija koji se nalazi u egzilu.

Arapska koalicija, koju predvodi Saudijska Arabija, od 26. marta bombardira položaje šiitskih pobunjenika, podržavajući tako predsjednika Hadija.

Husi su od septembra preuzeli kontrolu u glavnom gradu Sani, gdje su zauzeli ministarstva, a visoke zvaničnike stavili u kućni pritvor.

Izvor: Al Jazeera i agencije