Jemen: Sedam miliona djece gladno odlazi na spavanje

Jemen je trenutno najgore mjesto za djecu u svijetu, saopćio je UNICEF (EPA)

Geert Cappelaere, direktor UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku, upozorio je svjetsku javnost da u Jemenu približno sedam miliona djece svaku noć praznog stomaka odlaze na spavanje.

U obraćanju na konferenciji za medije u Berlinu, zajedno sa šefom UNICEF-a za Njemačku Georgom Grafom Walderseeom, Cappelaere je istakao da posebno zabrinjava situacija u kojoj se nalaze djeca u Jemenu.

Naglasio je da se u toj zemlji nalazi oko 11 miliona djece kojima je prijeko potrebna humanitarna pomoć.

“Također, oko 400.000 djece zbog neuhranjenosti može umrijeti u bilo kojem trenutku”, kazao je Cappelaere.

Patnja, glad i ubijanje ljudi

Istakao je da je Jemen, koji se suočava s građanskim ratom, trenutno najgore mjesto za djecu u svijetu, apelujući na međunarodnu zajednicu da hitno poduzme potrebne mjere kako bi se pomoglo ljudima u toj zemlji.

S druge strane, Heiko Maas, njemački šef diplomatije, putem društvenih mreža istakao je da je zadatak za sve da se okončaju patnja, glad i ubijanje ljudi u Jemenu, naglasivši da Njemačka, zajedno s Ujedinjenim narodima, želi učiniti korak naprijed u mirovnim pregovorima.

Dodao je da je u tom cilju otvoren fond za realizaciju određenih projekata, napominjući da je Njemačka u prvoj fazi donirala 2,5 miliona eura, uz obećanje od još dva miliona eura u 2019. godini.

Mirovni pregovori za okončanje rata u Jemenu počeli su 6. decembra u Štokholmu, glavnom gradu Švedske.

Pregovori se vode pod okriljem UN-a, a za pregovarački sto sjele su delegacije međunarodno priznate Vlade Jemena i pobunjeničkog pokreta Husi.

UN: Najgora humanitarna kriza

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

Pobunjenički pokret kontrolira glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine, kada je Saudijska Arabija sa saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih kriza modernog vremena.

Izvor: Agencije