Jemen: Šta nakon Salehove smrti

Ubistvo Saleha označilo je kraj ere predsjednika koji je nosio titulu 'svrgnuti' (EPA)

Piše: Mohamed al-Najjar

Jemenci su stavili tačku na razdoblje predsjednika Alija Abdullaha Saleha, koji je vladao njihovom državom više od tri decenije, nakon što su ga likvidirali njegovi posljednji saveznici Husi zbog pobune protiv njih. U isto vrijeme naziru se obrisi nove, nepoznate faze za Jemen, koji je duboko potonuo u rat i humanitarne krize.

Jemenski narod nije uspio svrgnuti predsjednika Saleha u revoluciji 2011, već tome doprinose države koalicije čiji su odnosi sa Salehom prolazili kroz različite faze. Spasili su mu život dva puta, zatim su proglasili rat protiv njega, pa sve do ulaska u savez s nekadašnjim jemenskim predsjednikom, koji je potrajao svega četiri dana. Bilo je to posljednje poglavlje u političkoj karijeri Saleha, ličnosti koju su upoznale tri generacije Jemenaca u svojstvu predsjednika i čelnika koji je imao glavni utjecaj na njihove živote.

Ubistvo Saleha označilo je kraj ere predsjednika koji je nosio titulu “svrgnuti”. Ta titula isprva se činila nerealnom sve dok nije uklonjen s vlasti uz inicijativu iz Zaljeva. No, i pored toga, on ostaje najistaknutiji akter na jemenskoj sceni sve do smrti.

Sada se postavljaju pitanja o sudbini Jemena nakon Saleha, koji je bio jedna od dominantnih ličnosti na sceni u ovoj državi i u ratu i u miru, ali i o sudbini rata koji bjesni u Jemenu, u kojem je Saleh odlučio preći s borbe protiv “agresorskog saveza” na sklapanje saveza s tim “agresorom”.

GPC i Salehove snage

Također se postavlja pitanje i o sudbini vojnih snaga koje su iskazivale lojalnost Salehu, a koje su se borile na strani Husa protiv legitimnih snaga jemenske vojske i narodnog otpora. Riječ je o velikoj sili, čijih 20.000 vojnika i danas drži grad Taiz pod opsadom.

Postavlja se pitanje i o sudbini stranke Općenarodni kongres (GPC), čiju je većinu članova Saleh uspio zadržati u krugu svojih pristalica koje ne priznaju legitimitet predsjednika Abd-Rabbuha Mansoura Hadija. Osimtoga, tu su još i mreže Salehovih plemenskih saveza i interesne mreže koje su mu omogućile da ostane ključni igrač u Jemenu uprkos svim previranjima koja su ga zadesila još od 2011, od revolucije, atentata, pa sve do ratova.

Jemenski analitičari i posmatrači smatraju da smrt Saleha, “koji se vješto igrao vatrom” i dočekao kraj “kad ga je ta ista vatra dohvatila”, prema riječima političkog analitičara Khaleda al-Ansija, predstavlja jedan od obrisa naredne faze, jer su Husi proglasili da su preuzeli potpunu kontrolu u Sani, glavnom gradu Jemena.

Al-Ansi smatra da je Saleh “bio glavna prepreka za budućnost Jemenaca” i da danas počinje bitka protiv pokreta Husi, iz kojeg su rekli da je Saleh bio njihova prva linija odbrane. Prema njegovim riječima, Husi pripadaju prošlosti i nikako ne mogu biti dio budućnosti Jemena.

Skrenuo je pažnju na to da je sada lopta ponovo na strani arapske koalicije, za koju kaže da je pokušala potkopati jemensku revoluciju, a prvi korak bio je pokretanje rata u kojem je koalicija govorila jedno, a radila drugo. Umjesto da pomaže nacionalnu vojsku i otpor, kaže Al-Ansi, dopustila je Salehu, njegovim snagama i Husima da ih drže pod opsadom, kao što se desilo u Taizu.

Šamar koaliciji

Al-Ansi kaže da je ubistvo Saleha “poput šamara koaliciji, naročito Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji su ga pokušavali spasiti”, te da je njegovo ubistvo “okončalo plan da se Sana'a pretvori u ratno poprište milicija, što je bio planirani scenarij. U tom scenariju trebalo je pružiti podršku Salehu u borbi protiv Husa umjesto da se pruži podrška nacionalnoj vojsci.”

Kaže da se “danas od koalicije očekuje nova strategija u kojoj će se pružiti podrška samo legitimnim vlastima i jemenskoj nacionalnoj armiji”. Dodaje da “Saudijska Arabija mora sarađivati s Jemencima i prihvatiti ishod njihove revolucije, koju je donijelo Arapsko proljeće. U protivnom, neće imati drugog izbora osim da Husi prošire svoju kontrolu nad Jemenom, ma koliko to bilo teško.”

Dodaje da “borba protiv pučista i iranske dominacije u Jemenu ima samo jedan put, a to je priznavanje legitimiteta na terenu te da se zaustave manipulacije u koaliciji”.

Profesor političke sociologije na Univerzitetu u Sani Abdul Baqi Shamsan kaže da je ubistvo Saleha “bilo neophodno kako bi se okončao projekt vladavine porodice kao uvod u borbu protiv šiitskog projekta, čiji su nosioci sklopili pakt protiv budućnosti Jemena”.

Alternativa za Saleha

Shamsan smatra da je danas važno imenovati novog vođu umjesto Saleha, stoga predviđa da će Emirati preferirati da tu funkciju preuzme njegov sin Ahmed kako bi se očuvala kohezija velikih snaga koje se bore protiv legitimiteta na brojnim frontovima, od kojih je najvažniji Taiz.

Prema riječima ovog profesora, danas je važno održati na okupu snage koje su se borile na strani Saleha te učiniti da se one priklone strani legitimiteta, a ne Husima. Kaže da su Husi uspjeli prodrijeti u zemlju u nekoliko proteklih godina slijedeći iste metode kao i Saleh, odnosno kupovinom lojalnosti i davanjem novca političkim i vojnim vođama.

Najveću opasnost za budućnost Jemena danas, prema Shamsanovom mišljenju, predstavlja ekspanzija Husa. Kaže da je “njihov pokret zatvoren i nema nikakve veze s budućnošću. Većina jemenskog naroda protiv je ovog pokreta, zbog čega se od arapske koalicije traži strategija za suprotstavljanje ovim snagama, i to kroz podršku legitimitetu i oslobađanje Jemena.”

Protiv ‘agresije’

Što se tiče Husa, oni ne kriju osjećaj “trijumfa” nakon što su preuzeli kontrolu nad Sanom i riješili se Saleha, kojem su u više navrata prijetili da će ga ubiti zbog optužbi da je ubio njihovog bivšeg vođu Husseina al-Houthija. Za ovu pobunjeničku grupu “nastavlja se bitka protiv agresije”.

Ali al-Imad, član Političkog biroa pokreta Ansar Allah, odnosno Husa, kaže da u periodu koji slijedi “ostaje na snazi koalicija s Općenarodnim kongresom i snagama koje se odupiru agresiji”. Prema njegovim riječima, likvidacija Saleha “bila je neophodna” kako bi se okončala “pobuna”, kako ju je opisao, u kojoj je učestvovao jedan broj “milicija oko Saleha”.

Po svemu sudeći, predviđanja budućih dešavanja potrajat će još neko vrijeme zbog velikih razmjera ovog događaja, odnosno ubistva Saleha. Međutim, sudbina Jemena, kojom se, prema mišljenju velikog broja Jemenaca, Saleh poigravao desetljećima, i dalje je nepoznata u kontekstu stalnih posrtaja u opcijama arapske koalicije, koja je u jednom trenutku “vratila nadu” ovoj državi. Međutim, ono čemu se narod Jemena trenutno nada jest da stane rat koji ih je doveo u najgoru humanitarnu krizu u svijetu danas.

Izvor: Al Jazeera