Jemen: U napadu na vojsku 15 mrtvih

Eksplozija je, izgleda, osveta Al-Kaide nakon nedavne akcije jemenske vojske protiv te grupe (AFP)

Samoubica u autobombi usmrtio je najmanje 11 pripadnika vojske u južnom Jemenu i ranio više drugih, nakon što je pogodio zgradu vojne policije u primorskom gradu Mukalla, izjavio je jedan od lokalnih sigurnosnih zvaničnika.

“Još je sedam tijela pronađeno pod ruševinama”, rekao je taj službenik nakon prvih izvještaja, u kojima se govorilo o četiri mrtva i šest ranjenih, dodajući da je “bombaš samoubica pripadnik Al-Kaide”, navodi agencija Hina.

Prema njegovim riječima, ranjen je i jedan civil kada je bombaš aktivirao eksploziv, pošto je provalio kroz ulazna vrata baze u Mukalli, glavnom gradu pokrajine Hadramawta.

Pucnjava u Sani

U ranijem napadu u nedjelju tri borca su ubijena nakon što su pokušali napasti kontrolni punkt u glavnom gradu Jemena.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da je nedjeljna pucnjava drugi incident u neposrednoj blizini predsjedničke palače u Sani u posljednjih nekoliko dana.

Jedan civil je izgubio život u pucnjavi koja se desila u jutarnjim satima.

Napad se dogodio u času kada vojska vodi ofanzivu protiv boraca Al-Kaide na jugu Jemena, gdje je ta mreža aktivna.

Nakon velikog broja napada Al-Kaide na sigurnosne snage u toj zemlji, vojska je 29. aprila povela veliku ofanzivu ne bi li je potisnula iz njenih uporišta u pokrajinama Shabwa i Abyan, gdje se ponovo učvrstila i ubila desetke vojnika.

Izvor: Agencije