Jemen: Za četiri dana ubijeno najmanje 45 civila

Jemen, Bombardiranje, Napad
U Jemenu je u građanskom ratu od marta 2015. poginulo najmanje 10.000 ljudi (EPA)

Najmanje 45 civila, među kojima djeca i žene, poginulo je u zračnim napadima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u Jemenu u tri odvojena incidenta u protekla četiri dana, saopćeno je u utorak iz Ujedinjenih naroda.

Prema podacima UN-a, saudijska koalicija u zračnom napadu ubila je sve putnike u civilnom vozilu koje je putovalo u okrugu Mawza. Poginuo je 21 civil, među kojima i petero djece, u napadu koji se dogodio u petak.

U nedjelju, tokom vjenčanja u okrugu Bani Qa'is, u dva zračna udara poginulo je najmanje 19 civila, dok ih je 50-ak povrijeđeno, od čega su više od polovine bila djeca.

U zračnim napadima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom pogođena je i kuća u kojoj je poginulo svih pet članova porodice (otac, majka i troje djece). Napad se dogodio u okrugu Midi.

“Zapazili smo da članovi koalicije provode provjeru nakon napada na vjenčanje, ali pozivamo ih da potpuno istraže i sve posljednje smrtonosne napade nezavisno, temeljito i transparentno”, rekla je Liz Throssell, glasnogovornica visokog komesara UN-a za ljudska prava.

Nezvanični broj žrtava veći

Podaci UN-a govore da je od početka sukoba u Jemenu u martu 2015. poginulo više od 6.300 civila, dok ih je povrijeđeno 9.900.

“Ukupan broj žrtava, uključujući i borce i neprovjerene slučajeve, vjerovatno je mnogo veći”, naglasila je Throssell.

Jemen je već duže vrijeme poprište političke i sigurnosne nestabilnosti.

Husi od septembra 2014. imaju kontrolu nad Sanom i još nekoliko regija. Koalicijske snage predvođene Saudijskom Arabijom od marta 2015. pružaju podršku Vladi Jemena.

Izvor: Agencije