Jemen: Žrtve u pucnjavi na demonstrante

Pregovori predstavnika Vlade i Houthija su propali, nakon čega su Houthi nastavili svakodnevno prostestirati u centru Sanaae (Reuters)

Najmanje sedam osoba je poginulo, a deseci su ranjeni kada su pripadnici jemenske policije u utorak otvorili vatru na prosvjednike, koji su u prijestolnici Sanaai krenuli na sjedište Vlade, priopćili su dužnosnici.

Policija je prvo pokušala rastjerati prosvjednike suzavcem, da bi kasnije uporabila bojevo streljivo, prenosi Tanjug.

Reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra javlja da je došlo do eskalacije nasilja u glavnom gradu.

“Više od 50 osoba je ranjeno u sukobima. Ima i izvještaja o sukobima na rubovima grada… Situacija u prijestolnici je vrlo osjetljiva”, javio je reporter Al Jazeere.

U prijestolnici Jemena više tjedana traju prosvjedi pristalica šiitskog pokreta Houthi, koji se sukobljavaju s policijom i zahtijevaju ostavku Vlade i ponovno uvođenje subvencija za gorivo.

Svakodnevni protesti

Pregovori predstavnika Vlade i Houthija su propali, nakon čega su Houthi nastavili svakodnevno prosvjedovati u središtu Sanaae.

U sukobima između prosvjednika i policije u nedjelju je poginula jedna osoba.

Krajem kolovoza je 10 jemenskih međunarodnih sponzora izrazilo zabrinutost zbog poteza grupe Houthi, napominjući kako “zastrašivanje Vlade nije pravi način za postizanje cilja”.

Odbor, formiran nakon svrgavanja s vlasti predsjednika Alija Abdullaha Saleha prije tri godine, sastoji se od diplomata koji predstavljaju stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda: SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Rusija, te predstavnika Saudijske Arabije, Omana, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Šiitski Pokret Houthi prvi put se pojavio 1992. godine, uzimajući sjevernu provinciju Sada kao glavnu bazu operacija.

Nekoliko tisuća ljudi poginulo je u borbama između ove grupe i vojske.

Izvor: Al Jazeera i agencije