Jemenske civile koriste kao živi štit

Visoki lideri partije Islah prebačeni na više vojnih položaja u Sana'i koji su meta napada arapske koalicije (EPA)

Piše: Abdo Ayesh

SANA'A – Jemenske organizacije za ljudska prava i aktivisti, upozoravaju da se civili i pripadnici opozicije koriste kao živi štit. Ovakve aktivnosti provode se kako bi se ucjenjivale političke snage koje se protive državnom udaru grupe Husi i kako bi se izvršio pritisak na arapsku koaliciju na čelu sa Saudijskom Arabijom, s ciljem zaustavljanja zračnih napada na njihove vojne položaje.

Prošle sedmice poginula su dva jemenska novinara, nakon što je avijacija koalicije bombardirala vojni položaj grupe Husi u mjestu Dhamar na jugu Sana'e. Ovu dvojicu novinara oteli su pripadnici grupe Husi, nakon čega su ih, skupa sa ostalim zatvorenicima, zatvorili u svom garnizonu, prema onome što navode civilni izvori i organizacije za ljudska prava.

Kako prenose ovi izvori, milicije grupe Husi otele su tri novinara, uključujući i Abdallaha Qabela, reportera TV stanice Belqees, i Yusufa al-Aizria, reportera TV stanice Suhail. Zatočili su ih u seizmološku stanicu na planini Oran u mjestu  Dhamar, gdje su korišteni kao živi štit tokom zračnih napada arapskih koalicionih snaga. 

Jemenska opoziciona partija Islah smatra da će grupa Husi biti odgovorna za sve ono što bi se moglo dogoditi njihovom vođi i članovima partije koji se nalaze u njihovim zatvorima.

Kažu kako su visoki lideri ove partije prebačeni na više vojnih položaja u Sana'i koji su meta napada arapske koalicije.

Akcija hapšenja

Milicije grupe Husi pokrenule su, početkom aprila, veliku akciju hapšenja lidera i članova Islah partije, nakon što je ova partija iskazala svoju podršku vojnoj akciji ‘Oluja odlučnosti’.

Partija je zahtijevala od izaslanika UN-a u Jemenu, Ismaila Ould Cheikh Ahmeda, da što brže pronađe rješenje za ovaj problem kako Husi ne bi ponovili gnusni zločin izvršen nad zarobljenicima otetim i zatočenim na planini Oranu u pokrajini Dhamar.

Pozvali su Ujedinjene narode i međunarodne organizacije da izvrše pritisak kako bi se svi zatvorenici koje drži grupa Husi pustili na slobodu i na taj način implementirala rezolucija Vijeća sigurnosti br. 2216.

Sa druge strane, Amnesty International otkriva zločine koje su pripadnici grupe Husi počinili prema otetim i zatočenim osobama.

U svom najnovijem izvještaju prenose riječi Mohammeda Hassana Dammaja, sina lidera partije Islah, kako Husi život njegovog oca, ali i živote drugih zarobljenika, izlažu opasnosti, budući da su ih zatvorili na vojnim položajima koje arapska koalicija neprestano napada.

Advokat Abdul Rahman Berman smatra da se uzimanje političara i novinara kao živi štit smatra ratnim zločinom prema Četvrtoj Ženevskoj konvenciji, a, također, i na osnovu Rimske konvencije, što Međunarodni krivični sud čini nadležnim za razmatranje ovog slučaja.

On je za Al Jazeeru izjavio da međunarodni pravnici uzimanje civila kao živi štit tretiraju kao najgore i najozbiljnije oblike kršenja ljudskih prava.

Velika ogorčenost

Dodaje da se ovakva metoda, koju je uvela grupa Husi, kosi sa islamskim učenjem i vrijednostima jemenskog društva. Spomenuo je i da su ovakvi postupci Husija naišli na veliko osuđivanje i ogorčenje, kako u narodnim, tako i u političkim, pravnim, stranačkim i plemenskim krugovima.

Prema njegovim riječima, grupa Husi usmjerila se protiv aktivista i lidera partije Islah, dok je “sudbina istaknutog lidera Mohammeda Qahtana i dalje nepoznata.“

Također ističe da se ne zna ništa ni o sudbini sheikha Mohammeda Hassana Dammaja, bivšeg guvernera Omrana, kojeg su zarobili pripadnici grupe Husi.

Porodica Dammaja upozorava na to da sheikha pokušavaju ubiti, i to tako što su ga prebacili u vojnu bazu na planini Nuqm koju koalicijske snage neprestano bombardiraju.

Podsjetio je i kako je sudbina nekadašnjeg ministra za obrazovanje i nauku Abdul Majida Mikhlafija, također, nepoznata. Pripadnici grupe Husi uhapsili su ga prije mjesec i po dana u blizini saudijske granice dok je izlazio iz države kako bi u Jordanu prisustvovao ekonomskoj konferenciji.

Advokat Berman pozvao je međunarodnu zajednicu i organizacije za ljudska prava na intervenciju kako bi se stalo ukraj “terorističkim aktivnostima koje provode Husi i civili spasili od sigurne smrti.“

Izvor: Al Jazeera