Jemenske snage zauzele strateški moreuz

Snage odane jemenskom predsjedniku Mansuru Hadiju zauzele su područje oko moreuza Bab al-Mandab na jugozapadu države. Ovaj morski prolaz bio je pod kontrolom pokreta Husi.

Snage odane jemenskom predsjedniku Hadiju su, uz zračnu podršku  Međunarodne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, zauzele područje oko tog tjesnaca.

To je strateški izuzetno značajna tačka, budući da Bab al-Mandab Aziju dijeli od Afrike i spaja Crveno more i Adenski zaljev. Stoga je i cijela regija pokazivala veliki interes za događanja u tom dijelu fronta u Jemenu.

Za snage odane predsjedniku Hadiju, ovo je jedan od najvećih vojnih uspjeha od početka rata u Jemenu.

„Operacije je počela u srijedu navečer. Ostvarili smo punu kontrolu nad otokom Perim. A jučer su borci iz narodnog otpora i jemenske vojske, uz zračnu i artiljerijsku podršku Međunarodne koalicije, zauzeli obalno područje s naše strane moreuza“, ističe Ahmad Sayf al-Yafei, komandant jemenske vojske.

Snage jemenske vojske i Narodnog otpora očekuju da će ovaj uspjeh utjecati na razvoj događaja i na drugim frontovima u Jemenu, posebno u gradu Taizu i njegovoj okolini.

„Nakon što smo osvojili Bab al-Mandab, bit će nam mnogo lakše osvojiti i Taiz. Osvajanje Bab al-Mandaba je vjetar u leđa za Narodni otpor u Taizu“, ističu.

Zaplijenjeno oružje

Borci Narodnog otpora navode kako su tokom ove operacije zaplijenili veće količine vojne opreme i vozila.

Zauzimanje Bab al-Mandaba dolazi nekoliko dana nakon što su snage odane predsjedniku Hadiju zauzele strateški značajnu branu u Ma'ribu u središnjem dijelu zemlje.

Za pokret Husi i borce odane svrgnutom predsjedniku Salehu, to su dva teška udarca.

„Iza mene se nalazi moreuz Bab al-Mandab. To je strateški izuzetno značajna tačka, kako za Jemen, tako i za cijelu regiju. Iz Narodnog otpora tvrde kako je osvajanje tog tjesnaca njihova najveća pobjeda od početka borbi s pokretom Husi i borcima odanim svrgnutom predsjedniku Salehu“, javlja novinar Al Jazeere sa ove lokacije.

Izvor: Al Jazeera