Jemenski pobunjenici lansirali balističku raketu na Rijad

Cilj rakete bila je vojna baza u zapadnom dijelu Rijada (EPA)

Jemenski pobunjenici iz pokreta Husi tvrde da su uspješno lansirali balističku raketu na Rijad, a najavljuju još napada na glavni grad Saudijske Arabije, javlja AP.

Saudijska Arabija predvodnik je međunarodne koalicije protiv pokreta Husi i savezničkih jedinica jemenske vojske od marta 2015. godine.

Saudijski zvaničnici za sada nisu komentirali događaj, prenosi Tanjug.

U saopćenju koje je izdala agencija SABA (u vlasništvu pokreta Husi) navodi se da je cilj rakete, koja je ispaljena sa gotovo 1.000 kilometara udaljenosti, iz glavnog grada Jemena, pod kontrolom Husija, bila vojna baza u zapadnom dijelu Rijada, Al-Mazamija.

Raketni napadi

Saudijska Arabija saopćila je u oktobru da je presrela i uništila raketu Husija 65 kilometara od Meke.

Pobunjenički pokret Husi u Jemenu objavio je krajem januara da su njegovi borci napali ratni brod Kraljevske mornarice Saudijske Arabije.

Državna novinska agencija, sa sjedištem u San'i, koju vode Husi, objavila je snimak napada.

Saudijska agencija SPA javlja da su Husi ubili dvoje, a ranili troje ljudi kada su, raspoređeni na tri broda, gađali saudijski ratni brod, prenosi Reuters.

“Tri samoubilačka broda koja pripadaju milicijama Husija napala su saudijsku fregatu koja je patrolirala zapadno od Hudayde”, javlja SPA.

Saudijci su ranije razmjestili baterije projektila Patriot, napravljene da se suprotstave taktičkim balističkim projektilima koji se povremeno od marta 2015. godine ispaljuju iz Jemena.

Tada je koalicija, na čelu sa Saudijskom Arabijom, započela zračne udare kako bi podržala Vladu Jemena nakon što su pripadnici pokreta Husi, koji imaju podršku Irana, zauzeli veći dio Jemena.

Izvor: Agencije