Jemenski premijer pušten iz kućnog pritvora

Premijer Khaled Bahah napustio glavni grad Sanu i najavio da neće nastaviti svoj mandat (EPA)

Jemenska dominantna pobunjenička grupa Husi oslobodila je premijera Khaleda Bahaha i sve članove njegovog kabineta, nakon što su proveli gotovo dva mjeseca u kućnom pritvoru, izjavio je glasnogovornik Vlade Rajeh Badi.

Bahah, koji je podnio ostavku u januaru, nakon što su ga pripadnici pokreta Husi zarobili u predsjedničkoj palači, rekao je da ovaj potez predstavlja gest dobre volje da se žele olakšati razgovori o političkoj tranziciji Jemena.

Dodao je u saopćenju na svojoj Facebook stranici da ne želi nastaviti premijerski mandat.

Hakim al-Masmari, glavni urednik lista Yemen Post, kazao je za Al Jazeeru da su pobunjeni Husi bili pod pritiskom raznih oružanih i političkih grupa da oslobode Bahaha.

Al-Masmari je rekao da je Bahah već napustio Sanu te da nije poznato u kojem se pravcu uputio.

“Pobunjenici Husi su sada pod velikim pritiskom i stoga je potrebno pokazati malo dobre volje, budući da postoji mogućnost da se postigne dogovor”, rekao je.

Indirektni pregovori

Čelnik pobunjenika Abdul-Malik al-Houthi kazao je u nedjelju da je njegova grupa bila indirektno uključena u pregovore u susjednoj Saudijskoj Arabiji.

Indirektni pregovori su najprije vođeni između te šiitske grupe i sunitskih regionalnih moćnika, budući da su pobunjeni Husi zauzeli veliki dio Jemena prošle godine.

Saudijska Arabija, glavni donator siromašnog Jemena, suspendirala je svoju finansijsku pomoć nakon prevrata, optuživši većinski šiitski Iran da podržava jemenske pobunjenike u okviru nastojanja širenja utjecaja u regiji.

Husi navode da je njihov ustanak revolucija protiv korupcije i bezakonja. Ipak, prošlomjesečni sporazum o civilnoj avijaciji s Teheranom i niz vojnih vježbi u blizini saudijske granice podigli su tenzije.

Šiitski pobunjenici napali su jemensku prijestolnicu Sanu u septembru te raspustili parlament prošlog mjeseca, što su zemlje Zaljeva okarakterizirale kao državni udar.

Izvor: Al Jazeera i agencije