Jemenu prijeti ‘somalizacija’

Sukob u Jemenu šteti stabilnosti u susjednim državama (EPA)

Piše: Yasser Hassan

Jemenski predsjednik Abd Rabbuh Mansour Hadi odbacio je mirovni prijedlog izaslanika Ujedinjenih naroda Ismaila Ould Cheikh Ahmeda i taj čin dolazi u skladu s nadama i težnjama brojnih Jemenaca. Prema rječima predsjednika Hadija, ovaj plan sa sobom ne nosi ništa drugo osim sjeme rata, jer se njime nagrađuju pučisti, a kažnjava jemenski narod i legitimitet.

Zbog neprihvatanja ovog prijedloga i nastavka jemenske krize, kao i neozbiljnosti međunarodne zajednice u bavljenju ovim problemom, počeli su se javljati strahovi od ishoda političkog procesa u Jemenu. Analitičari smatraju da se stvari moraju riješiti vojnim putem i okončati vojni udar kako bi došlo do stabilizacije situacije u državi.

Novinar Rashad al-Sharabi kaže da okončanje vojnog prevrata i vraćanje kontrole nad preotetim državnih institucijama predstavlja primarni zadatak pokreta za legitimitet kojeg predvodi predsjednik Hadi. Mirovni plan izaslanika UN-a podriva taj legitimitet i daje legitimnost vojnom udaru, što se suprotstavlja odlukama Vijeća sigurnosti i garancijama međunarodne zajednice koja se protivi prevratu.     

Vojno rješenje

U razgovoru za Al Jazeeru dodaje da se pred predsjednikom Hadijem ne nalaze druge opcije osim rješavanja krize vojnim putem uz podršku arapske koalicije, posebno nakon što su ostvareni veliki uspjesi na terenu. Ukoliko se to ne ostvari, bit će nanesen udarac legitimitetu, pučisti će učvrstiti svoje prisustvo u Jemenu i ozakoniti svoje zločine. To će utjecati na nastavak rata u ovoj zemlji, a situacija se neće stabilizirati ni u decenijama koje dolaze.

Također, ovakva dešavanja dovode do previranja i na regionalnom nivou, a usljed takvih nestabilnih okolnosti velike sile neće moći osigurati zaštitu svojih interesa u regionu.

Abdul Baqi Shamsan, profesor političke sociologije na Univerzitetu u Sani, smatra da Hadi nije odbio inicijativu izaslanika UN-a zato što se ona preklapa sa polaznim osnovama za prevazilaženje jemenske krize, ili zbog toga što je ona historijski presedan Ujedinjenih naroda u oduzimanju legitimiteta izabranim vlastima i davanja legitimiteta prevratničkim grupama koje su se nametnule kao autoritet dovođenjem pred svršen čin. Postoji razlog koji je ozbiljniji od svega pomenutog, a to je projekat za „somalizaciju“ Jemena.   

Prema njegovom mišljenju, ova inicijativa otkriva da je Jemen jedna od država u arapskom regionu koja treba biti preformulirana na osnovu podjela između sunita i šiita, sjevera i juga.   

Politički adut

Shamsan za Al Jazeeru kaže da legitimne vlasti i države koalicije trebaju ponovno sagledati dešavanja na sceni i ocijeniti učinak u proteklom periodu te nastaviti dalje u pravcu oslobađanje zemlje vojnim djelovanjem, ne osvrćući se na stavove međunarodne zajednice.  

Politički istraživač i analitičar Mohammed Jumeh naglašava da Vlada ne treba samo odbaciti ovaj mirovni prijedlog, nego se uključiti u ozbiljnu raspravu sa izaslanikom UN-a u vezi s tim, te iznijeti svoja zapažanja i prijedloge koji se tiču ovog mirovnog plana. 

Za Al Jazeeru kaže kako odbacuje mogućnost novih pomaka na jemenskoj sceni u naredna dva mjeseca, ukoliko se uzme u obzir da je Amerika zauzeta izborima i dolaskom novog predsjednika na čelo države. Ujedinjeni narodi su okupirani izborom novog generalnog sekretara, stoga jemenska Vlada treba aktivirati snage otpora i vojnim putem dovesti do promjena u odnosu snaga na terenu a zatim to iskoristiti kao politički adut koji će joj donijeti pobjedu u budućnosti.  

Primirja samo privremena

Ali al-Ahmadi, bivši glasnogovornik Vijeća otpora u Adenu, smatra da jemenski narod nema druge alternative – kao i države koalicije koje su uz njega – osim da nastavi s borbom kako bi odnijeli pobjedu nad pučistima i riješili krizu vojnim putem. Smatra da je posljednji mirovni plan izjednačio pučiste i legitimnu vlast, što predstavlja potez koji nagovještava nejasnu viziju i neslaganje s odlukama UN-a.

Objašnjava da je stav legitimnog jemenskog rukovodstva u skladu s težnjama različitih političkih sila i dijelova društva koji se protive vojnom udaru. Ovaj stav je, također, u skladu sa međunarodnim odlukama koje su jasne u svojim osudama vojnog udara, obavezivanju pučista na predaju oružja i povlačenje iz gradova.   

Smatra da ne postoji neko moguće i razumno rješenje osim implementacijom međunarodnih rezolucija, te da UN-a treba poduzimati korake u tom pravcu nakon što su prevratničke milicije pokazale svoju neozbiljnost u pogledu rješavanja problema mirnim putem. Svaka stanka za dijalog, pregovore i sva primirja koja su postignuta sa ovom stranom bila su samo privremeno prekidanje sukoba u cilju ponovnog organiziranja snaga i jačanje frontova.

Izvor: Al Jazeera