Jeremić isključen iz Demokratske stranke

Jeremiću dat rok da se izjasni o odluci Glavnog odbora, ali to još nije učinio (EPA)

Izvršni odbor Demokratske stranke (DS) donio je na sjednici održanoj u četvrtak navečer odluku o isključenju Vuka Jeremića iz te partije, a zbog nepoštovanja odluke Glavnog odbora DS-a i kršenja Statuta stranke.

“U Demokratskoj stranci su razmjena mišljenja i argumenta uvijek dobrodošli, a nakon što organi stranke donesu odluku, ona je obavezujuća za sve članove stranke, bez izuzetka”, navodi se u saopćenju DS-a.

Jeremić je na prošloj sjednici IO, prije dvije nedjelje, upoznat sa odlukom koju je prethodno donio Glavni odbor, uručen mu je materijal i dat rok da se izjasni, ali to još nije učinio.

Izvršni odbor je na prethodnoj sjednici isključio iz stranke Dušana Petrovića, koji je potom podnio žalbu Statutarnoj komisiji DS.

Glavni odbor donio je odluku da od bivših ministara zatraži da vrate poslaničke mandate zbog loših izbornih rezultata, što Jeremić i Petrović nisu učinili.

Na zahtjev stranke, poslanički mandat već su vratili bivši premijer Mirko Cvetković i još nekoliko nekadašnjih ministara, dok su pojedini članovi prethodne vlade tokom izborne kampanje u stranci stali na stranu novog lidera i ostali u Skupštini Srbije.

Izvor: Agencije