Jeremić: Regionalna skupština bez Kosova

Vuk Jeremić (lijevo) i Zlatko Lagumdžija (desno) bili su među učesnicima ministarskog sastanka (Tanjug)

Srbija je na ministarskom sastanku Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) predložila formiranje Parlamentarne skupštine regiona, ali bez učešća Kosova.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić poručio je u četvrtak Beogradu, u obraćanju ministrima vanjskih poslova 12 zemalja članica PSJIE, da u skladu sa sporazumom Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju, Kosovo može sudjelovati  na sastancima isključivo kao nedržavni akter. 

Lagumdžija hvali Jeremića

Ministar vanjskih  poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je pred početak ministarske konferencije PSJIE da je izborom Vuka Jeremića na mjesto predsjedavajućeg Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda konačno izabran neko ko dobro poznaje region. 

Kazao je da je siguran kako „njegovo predsjedavanje ovim tijelom svjetske organizacije ne znači samo puno za Srbiju već i čitav region“, te da Jeremić na novoj funkciji može „nama svima biti od velike koristi”.

Govoreći o integraciji regiona u EU, on je rekao  da je ova godina važna, jer za cijeli region “treba da bude godina evropske integracije”.

“Želim da budem jasan po tom pitanju: gde je Republika Srbija, ne može biti Republika Kosovo. Ni u PSJIE, ni u Savetu Evrope, OEBS niti nekoj instituciji ili agenciji u okviru sistema UN”, rekao je Jeremić otvarajući ministarski sastanak te regionalne inicijative kojom Srbija predsjedava.

Bolja saradnja

Jeremić je ocijenio da je Savjet za regionalnu saradnju (RCC) adekvatan regionalni forum na kojem se može čuti glas kosovskih vlasti.

Kako je iz Beograda izvijestio reporter Al Jazeere Nebojša Grabež, Jeremić je poručio da regionalna saradnja treba biti podignuta na viši nivo.

Formiranjem  skupštine, često i kvalitetnije bi se raspravljalo o problemima, kazao je on.

Na sastanku u Beogradu nije bilo predstavnika Kosova. Kako je kazao Grabež, na nastavak sastanka u petak u Beograd dolaze predsjednici Crne Gore Filip Vujanović,  Makedonije George Ivanov i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović.

Sastanku neće prisustvovati slovenski predsjednik Danilo Turk, hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U četvrtak su na sastanku ministara vanjskih poslova bili prisutni i ministri iz BiH Zlatko Lagumdžija, Crne Gore Milan Roćen, Rumunije Andrej Marga, Makedonije Nikola Poposki, te zamjenik premijera Turske Ali Babacan.

Proces pomirenja

Jeremić je istakao da su zemlje jugoistočne Evrope naporno radile na jačanju bilateralnih i multilateralnih odnosa i poručio da jačanje veza “ostaje strateški prioritet za sve nas” – posebno u vremenima političke i ekonomske neizvjesnosti.

“Ipak, mir, bezbednost i prosperitet moraju da budu u potpunosti konsolidovani u jugoistočnoj Evropi”, naglasio je.

On je podsjetio na prioritete predsjedavanja Srbije PSJIE , među kojima su uspostavljanje koordiniranog pristupa borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma, razvoj strategije jačanja zaštite prirodne sredine, kao i promovrsanje kulturne saradnje.

“Verujemo da je kulturna dimenzija integralni deo okončanja procesa pomirenja, kao i rešavanja pitanja izbeglica”, rekao je Jeremić.

Izvori: Al Jazeera i agencije